Vooral gewoon een mens

De controversiële Oscar-nominatie voor Transamerica was moeilijk te verzilveren.

Maar meer dan over transseksualiteit gaat de film over vriendschap en familie.

Felicity Huffman in ‘Transamerica’ (regie Duncan Tucker) Foto A-Film scene uit de film Transamerica FOTO: A-Film A-Film

Van alle controversiële Oscar-nominaties dit jaar bleek die voor Transamerica waarschijnlijk nog wel het moeilijkst te verzilveren. Homoseksualiteit (Brokeback Mountain) en maatschappijkritiek (Good Night, and Good Luck.) waren tot daar aan toe, maar transseksualiteit, kindermisbruik en jongensprostitutie in één film werden als net iets te veel voor Hollywood beschouwd. En het feit dat de transseksuele Bree uit Transamerica, vrouw op één operatie na, gespeeld werd door een aantrekkelijke actrice, maakte dat het allemaal net iets te dichtbij kwam, net iets te herkenbaar, ja, bijna normaal was.

Dat is vooral de verdienste van actrice Felicity Huffman, Lynette Scavo in Desperate Housewives, die de man die eigenlijk een vrouw is zó speelt dat we al snel vooral een mens zien. Jammer dat ze die Oscar niet kreeg.

Regisseur Tucker werd geïnspireerd voor deze film, toen hij een vrouw ontmoette van wie hij niet had kunnen zeggen dat zij als man geboren was. Transamerica werd daarop een film die luchthartig heel veel problemen het hoofd biedt, en minstens evenveel vooroordelen over transseksualiteit aanstipt. Maar het wordt nooit een problemenfilm, integendeel. Met humanistische, vindingrijke blijmoedigheid en soms wat vileine zelfrelativerende humor legt Bree de reis af die de film voor haar en haar op volwassen leeftijd teruggevonden zoon in petto heeft. Aan het einde zal zelfs de meest conservatieve toeschouwer moeten concluderen dat de titel Transamerica minder met transseksualiteit te maken heeft dan met het soort relaties waarin de term seks geen rol hoeft te spelen: vriendschaps- en familiebanden.

Film

Transamerica.

Regie: Duncan Tucker. Met: Felicity Huffman, Kevin Zegers.

Regie: Duncan Tucker. Met: Felicity Huffman, Kevin Zegers.

    • Dana Linssen