Verkeerd opereren slecht vermijdbaar

rotterdam, 20 april. Operaties aan de verkeerde lichaamszijde, of aan de verkeerde patiënt zijn berucht, maar zijn uiterst zeldzaam. En met operatiekamerprotocollen niet helemaal te voorkomen. Meer regels maken de procedures complexer, maar leveren niks meer op. Dat schrijven onderzoekers van de Harvard School of Public Health in het gisteren verschenen nummer van de Journal of the American Medical Association. Zij onderzochten de 25 verkeerde-kant-, verkeerde-plaats- of verkeerde-patiëntoperaties die tussen 1985 en 2004 bij verzekerden van een Amerikaanse ziektekostenverzekeraar voorkwamen. Bij die mensen voerden chirurgen één verkeerde operatie op ruim 110.000 ingrepen uit. Eenmaal werd een verkeerde patiënt geopeerd: hij werd door een ander ziekenhuis doorgestuurd, met de gegevens van een patiënt met precies dezelfde naam. Tweederde van de verkeerde operaties was te vermijden geweest als een Amerikaans standaardprotocol steeds goed was uitgevoerd. Andere protocollen waren vaak te ingewikkeld, verhoogden de werkdruk aanmerkelijk, moesten door te veel verschillende mensen worden uitgevoerd en waren daardoor zelf een bron van fouten.