Verfilming van Asterix blijft op afstand van strip

Asterix en Obelix hebben in de bioscoop geen geluk gehad. Geen van de bewerkingen van de strip voor het witte doek kwam in de buurt van het origineel. Nu heeft een Deense studio het album 'Asterix en de Noormannen' verfilmd als 'Asterix en de Vikingen'. Dit is het album waarin de Noormannen angst willen leren kennen om te leren vliegen. Ze roepen de hulp in van Hippix, de blitskikker uit Lutetia die wat banger is uitgevallen dan de bewoners van het enige Gallische dorpje. Helaas blijft ook deze poging op afstand van het origineel, ook al ziet het er beter uit dan in eerdere pogingen. De twee nieuwe personages, Abba, de feministische dochter van de leider der Noormannen en Vikea, zijn in meubels geïnteresseerde vrouw, zijn wel in de stijl van Goscinny en Uderzo, maar zij hadden het toch net iets beter gedaan.

scene uit de animatiefilm Asterix en de Vikingen Oorspronkelijke titel: Asterix et les Vikings FOTO: Independent Films Independent Films

Vreemd is de keuze van de muziek in de film. Hippix danst een paar nummers, maar doet dat op muziek die niet helemaal van deze tijd is. Eye of the tiger? Get down on it? Daar staat tegenover dat de titelsong, Dapper en sterk, in het Nederlands gezongen wordt door Idolswinnaar Jim Bakkum, die ook de stem van Hippix insprak.

Bianca Stigter

Film

Asterix en de Vikingen

Regie: Stephen Feldmark en Jasper Moller. Stemmen van: Jim Bakkum, Marloes Somers, Manou Kersting, Luc Wijns, Jan van Looveren.

    • Bianca Stigter