Van Hoof: ook na 1 mei O-Europeanen kunnen weren

Den Haag, 20 april. - Werknemers uit de nieuwe Oost-Europese lidstaten kunnen in bepaalde sectoren ook na 1 mei nog geweerd worden, als verdringing dreigt op te treden. Dat schrijft staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanvankelijk wilde de staatssecretaris bij Oost-Europese werknemers na 1 mei alleen nog controleren of ze wel het minimumloon krijgen en goed gehuisvest worden. Nu zal in bepaalde sectoren toch nog een arbeidsmarkttoets uitgevoerd kunnen worden: de werknemers krijgt alleen een werkvergunning als in Nederland geen geschikte kandidaten voor de baan beschikbaar zijn. Van Hoof komt met zijn voorstel tegemoet aan bezwaren van het CDA tegen het helemaal laten vervallen van de arbeidsmarkttoets per 1 mei.