Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Verslag van het bezoek van premier Balkenende aan zijn achterban in Friesland. Na het grote zetelverlies van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen tracht de CDA-leider de banden weer aan te halen. Verder krijgt tekenaar en schrijver Peter van Straaten de Gouden Ganzenveer uitgereikt voor zijn gehele oeuvre. Vanaf 1988 tekent Van Straaten dagelijks een cartoon voor Het Parool. Ned.2, 18.20-18.50u.

Nova. Kandidaat-voorzitter van de VVD Mark Rutte praat over de verkiezingsstrijd binnen zijn partij en zijn opponente Rita Verdonk. Verder in de studio de commandant van de Nederlandse strijdkrachten, Dick Berlijn, over onder andere de wantoestanden bij de marine en over de eis tot eerherstel en schadevergoeding van marinier Eric O. Ned.3, 22.20-23.00u.

De documentaire Kasba in de polder portretteert de Marokkaans-Nederlandse band Kasba uit het Brabantse Boxtel die tegen wil en dank een schoolvoorbeeld werd voor integratie. Maar Kasba is meer dan leuke muziek. Het is een verhaal over allochtone en autochtone Nederlanders dat spot met alle integratieclichés. De band werd anderhalf jaar lang gevolgd in een periode waarin de samenleving verhardde: vanaf de moord op filmmaker Theo van Gogh in 2004 tot recent een wekenlange tournee in Marokko. Ned.1, 23.20-0.10u.

documentaire

Giant otters. Een mannetjes-reuzenotter kan bijna tweeënhalve meter lang worden maar toch worden de zeldzame dieren langzaam verdreven door kleinere soortgenoten, die zich makkelijk aanpassen. National Geographic, 20.00-21.00u.

Zembla. Kinderpsycholoog Ruud Bullens moest als getuige-deskundige tijdens het onderzoek in de Schiedammer parkmoord de elf-jarige kroongetuige Maikel beschermen en voorkomen dat het jongetje door de verhoren nog meer beschadigd zou worden. Maar wie de beelden van de politieverhoren ziet, kan zich niet voorstellen dat Bullens zijn werk nog steeds mag doen. Maikel wordt na de dood op zijn vriendinnetje Nienke Kleiss hard verhoord, maar Bullens grijpt nooit in. Maikel vertelt over zijn ervaringen met psycholoog Bullens. Ned.3, 20.25-21.10u.

Rare streken: In search of the jaguar. De jaguar is een van de sterkste en tegelijk meest schuchtere dieren ter wereld. Hij leeft in diverse terreinen, van de moeraslanden in Brazilië tot de bergen in Mexico. Toch wordt hij met uitsterven bedreigd. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

The Vanishing Tattoo. Niet lang geleden waren de meeste Iban op Borneo rijkelijk versierd met tatoeages die hun levensverhaal vertellen. Bij de jongere generaties kom je deze traditionele kunstvorm nauwelijks meer tegen. National Geographic, 22.00-23.00u.

This world: How to plan a revolution. Reportage over de twee jonge politiek activisten Murad en Emin, die een vreedzame revolutie teweeg willen brengen in Azerbajdzjan, naar het voorbeeld van opstanden in Servië en de Oekraïne. Ze worden gevolgd bij de voorbereidingen hiervan. BBC2, 22.00-23.00u.

VPRO's Import: The gift. Herhaling uit mei 2003 van de documentaire van Louise Hogarth over de tendens onder homoseksuelen in San Fransisco doelbewust iemand met aids te zoeken. Er worden speciale feesten georganiseerd waar deze Bugchasers op jacht gaan naar het virus. Aids wordt in de documentaire verheerlijkt, maar toont ook het besef wanneer besmette homoseksuelen de gevolgen ervaren. Ned.3, 23.55-1.05u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gesprek met bisschop Muskens van Breda en armoede in Nederland. Ned.1, 17.35-18.22u.

De wereld draait door. Gast is oud-politicus Paul Rosenmöller, die vertelt over zijn nieuwe serie voor de IKON, waarvoor hij met gasten die een band hebben met Afrika, door het continent heeft gereisd. Verder de studievereniging van de faculteit elektrotechniek van de TU Delft, die deze week 100 jaar bestaat en oud-presentatrice Sonja Barend, die meedoet aan de tafelpraatjes. Ned.3, 19.00-19.50u.

Ivo. Presentator Ivo Niehe bezoekt het boegbeeld van de cosmetische chirurgie, Marijke Helwegen en haar man Harry. Hij is vooral benieuwd hoe haar echtgenoot en zakenman Harry alle chirurgische ingrepen aan zijn vrouw heeft geaccepteerd. En in Parijs een gesprek met de blinde beroepsfotograaf Evgen Bavcar. Hij exposeert over de hele wereld en fotografeerde de hele Franse society. Talpa, 21.00-22.00u.

Rondom tien. Debat over het alledaagse geweld op straat met jongeren die kortgeleden werden neergestoken, de moeder van de vermoorde Rotterdamse jongen Fabian Mohadio en de vader van de in maart doodgestoken Milan de Groot uit Den Helder. Ned.1, 22.30-23.20u.

Barend & Van Dorp. Bondscoach Marco van Basten praat over het komende WK in Duitsland. Verder een optreden van Jan Vayne & De Martijn Schok Boogie & Blues band. Talpa, 23.00-0.10u.

informatief

16 Miljoen rechters. Herhaling van het juridisch programma uit januari, waarin het publiek op de stoel van de rechter zit en het vonnis velt. Vanavond gaat het over de vrijheid van meningsuiting en de vraag of je in ons land alles mag zeggen wat je denkt. Met officier van justitie mr. Kitty Nooy en advocaat mr. Peter Plasman. Ned.3, 21.10-22.00u.