Schiphol: beloon stil vliegtuig

De luchthaven Schiphol wil het vliegen met lawaaiige toestellen verder ontmoedigen. De luchthaven heeft daartoe vanmiddag voorstellen ingediend.

Er moet een groter verschil komen in start- en landingsgelden voor lawaaiige en stille toestellen, vindt Schiphol. Nu nog betalen de lawaaiigste toestellen een toeslag van 30 procent en krijgen de stilste toestellen een korting van 10 procent. Ook wil Schiphol 's nachts de korting afschaffen die de meest lawaaiige vrachttoestellen krijgen omdat ze geen gebruik maken van de terminalvoorzieningen.

Schiphol wil bij vrijkomende 'slots' (rechten om op een bepaalde tijd te starten en landen) 's nachts voorrang geven aan stille vliegtuigen. In het algemeen wil Schiphol dat bij de toewijzing vluchten voorrang krijgen die de positie van Schiphol als mainport versterken. 'Vrijkomende slots moeten in de eerste plaats bestemd worden voor vluchten van en naar intercontinentale bestemmingen die economisch van belang zijn voor Nederland.' Schiphol doet de voorstellen aan het Coordination Committee Netherlands, het orgaan waarin de vluchttoewijzingen worden besproken.

Het kabinet, dat morgen wellicht een besluit neemt over de toekomst van Schiphol, vindt al langer dat stil vliegen beloond moet worden. Nu nog worden luchtvaartmaatschappijen die stillere toestellen aanschaffen, gestraft doordat concurrenten de vrijkomende 'geluidsruimte' kunnen benutten met extra vluchten.

    • Arjen Schreuder