Romantiek zonder toverdrank

Tristan en Isolde ruikt verdacht veel naar een rip-off van Luhrmans Romeo + Juliet.

Maar dankzij regisseur Reynolds wordt de filmnét geen Boeketreekserij.

Regie: Kevin Reynolds. Met: James Franco, Sophia Myles, Rufus Sewell. In: 40 bioscopen. Scène uit Tristan en Isolde scene uit de film Tristan + Isolde FOTO: Benelux Film Distribution PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION.
Regie: Kevin Reynolds. Met: James Franco, Sophia Myles, Rufus Sewell. In: 40 bioscopen. Scène uit Tristan en Isolde scene uit de film Tristan + Isolde FOTO: Benelux Film Distribution PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION. Benelux Film Distribution

De publiciteitsleuze doet het ergste vrezen: 'Voor Romeo & Julia had je Tristan & Isolde.' Dat ruikt verdacht veel naar een (te) late rip-off van de succesvolle Romeo + Juliet van Baz Luhrman uit 1996. Maar het valt gelukkig mee. Regisseur Kevin Reynolds, die eerder de Middeleeuwen opzocht in Robin Hood: Prince of Thieves en die de giga-flop Waterworld overleefde, kan de film op cruciale momenten langs de afgronden van wezenloze Boeketreekserij sturen. Net.

Nou goed, de eerste ontmoeting van Tristan en Isolde is niet vrij van suikerzoete pathetiek. En de legende van ridder Tristan die per ongeluk verliefd wordt op de vrouw die is voorbestemd om met zijn heer te huwen, is hier niet meer dan een uitgangspunt om vecht- en vrijpartijen zo voordelig mogelijk in beeld te brengen. Dat lukt in elk geval prima. Reynolds beheerst zijn actiescènes en zijn liefdespaar (James Franco en Sophia Myles) is aantrekkelijk genoeg.

De makers hebben de legende van magie ontdaan - geen liefdesdrank voor deze Tristan en Isolde - en hebben er een historische dimensie aan toegevoegd die hun liefde noodlottig genoeg doet zijn. Ierse edelvrouw Isolde moet trouwen met Britse vorst Marke om een eind te maken aan honderd jaar oorlog. Dat maakt het offer van Tristan en Isolde tastbaarder voor modern publiek. Ze moeten kiezen voor eigen geluk of dat van hun volkeren.

Gelukkig is het een Hollywoodfilm, dus dan kunnen de helden vaak het een kiezen en het ander er gratis bij krijgen.

    • Bas Blokker