regio keuze

Foto Ben van Duin Mephisto Bewerking en regie Paul Binnerts spel Reinier Bulder,Ella van Drumpt,Derek de Lint,Jara Lucieer,Sieger Sloot,Huub Stapel en Nelleke Zitman Duin, Ben van

ALKMAAR

MephistoDe roman Mephisto (1937) van Klaus Mann leent zich uitstekend voor toneelbewerking. Het gaat over politiek en kunst met als achtergrond de opkomst van de nazi’s in de jaren dertig. Hoofdrolspeler Huub Stapel speelt in de regie van Paul Binnerts een Mephisto die uitblinkt in uitbeelding van de vertwijfeling. Hoewel Binnerts een cerebrale regiestijl heeft à la Brecht acteert Stapel vol emoties. Voorstelling op hoog niveau.

26 april De Vest, Canadaplein 2. Inl 072-5127344 of www.theaterdevest.nl

DEN HAAG

Mozart als filmcomponistWim van Tuyl, vaste pianist bij het Filmmuseum, verzorgt op 23 april (15u) een lezing met filmfragmenten over Mozart als filmcomponist. In het kader van het Mozart-jaar.

Filmhuis Den Haag, Spui 191. Inl 070-3656030 & www.filmhuisdenhaag.nl

Islam en kinderen Winternachten en het Institute of Social Studies organiseren 26 april (20u30) het eerste debat in de serie World Speakers. Onder de titel Islam and Disrupted Childhood zall het debat zich concentreren op tradities en de islam in relatie tot de opvoeding van kinderen in een veranderende of vijandige sociale omgeving. Mmv Elif Shafak, Rema Hammami, Margalith Kleijwegt, en Fouad Laroui. Gespreksleider: Pieter Hilhorst. De voertaal is Engels.

Korzo theater, Prinsestraat 42. Kaarten: 070 3637540 & www.korzo.nl

HAARLEM

Changing Horizons De tentoonstelling Changing Horizons brengt diverse publicaties samen van kunstenaars die de wereld op een eigenzinnige wijze verkennen.

De makers van deze kunstenaarsboeken zijn afkomstig van vijf continenten. Onder hen internationale sterren als Frans Ackermann, Miroslaw Balka, Maurizio Cattelan, Jonathan Monk en Fiona Tan.

Changing Horizons, kunstenaars & publicaties. 22 april t/m 28 mei in De Vishal, Grote Markt 20, Haarlem. Di t/m za 11-17u, zo 13-17u. Inl 023-532 68 56, www.devishal.nl

SmekelingenPaul Koeks Veenfabriek speelt Smekelingen van Euripides, een oud-Griekse tragedie waarin de koning van Thebe weigert zeven gesneuvelde soldaten van de vijand te begraven. Hun moeders, de smekelingen, roepen de hulp in van de Atheense koning. Maar die vindt morele verontwaardiging geen goede basis voor militaire interventie. Hij moet er politiek wel wijzer van worden. Regisseurs Paul Koek en Michael Marmarinos leiden een cast van Griekse en Nederlandse acteurs en musici.

25 april Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

HILVERSUM

Multicultureel Hilversum Hoe multicultureel is de cultuur in Hilversum? Die vraag staat centraal op het cultuurdebat dat Museum Hilversum, het Cultuurplatform en de Gooi en Eemlander organiseren. Het debat is op zondag 23 april in het museum aan Kerkbrink 6 en begint om 15u.

Entree gratis. Opgeven 035-629 2826 of museumhilversum@hilversum.nl.

LEIDEN

St Age Museum De Lakenhal opent dit weekeinde haar nieuwe tentoonstellingsruimte in het Scheltema-gebouw met de tentoonstelling st AGE. Op deze groepsexpositie, met installaties van hedendaagse kunstenaars als Aernout Mik, Jan Rothuizen, Resi van der Ploeg en Simone de Jong & Tineke Schriek, draait het om het thema ‘ouder worden’.

St Age. 22 april t/m 5 juni in Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden. Vr t/m zo 12-17u. Inl: 071-5165368, www.lakenhal.nl

Quality TimeHet toneelstuk Quality Time van Mug met de Gouden Tand gaat over een gezin met jonge kinderen. In dit tweede stuk van actrice Joan Nederlof heeft iedereen heeft het moeilijk met de maatschappij, met elkaar, met zichzelf, met onzekerheden en verlangens. Marcel Musters speelt de vader die succesrijk schrijver zou willen zijn. Joan Nederlof is de moeder die gepasseerd wordt op haar werk. Lineke Rijxman en Willem de Wolf spelen overtuigend de kinderen.

22 april LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl. 071- 512 4890 of www.laktheater.nl.

KORTENHOEF

Moderne maatschappijLeendert Bikker gaat 23 april (11u) in zijn lezing Zin in tijd in op de rol van tijd in de moderne maatschappij. De lezing wordt begeleid door muziek van Kana Yamaguchi, vleugel en John Anderson, klarinet.

Nederlands Hervormd Kerkje, Kortenhoefsedijk 168. Inl/aanmelden: 020-598 9292 &www.vupodium.nl