Rebellen Nigerdelta wijzen steun van president Obasanjo af

Abuja. Nigeriaanse rebellen zeiden gisteren geen genoegen te nemen met de maatregelen van president Olusegun Obasanjo om de Nigerdelta te ontwikkelen. De Nigeriaanse president beloofde dinsdag extra banen in het leger, de politie en de olie-industrie en kondigde infrastructurele werken aan. Obasanjo maakte de plannen bekend tijdens de openingsbijeenkomst van een nieuw bestuur. Dat werd begin deze maand opgericht om de ontwikkeling in de Nigerdelta te versnellen. De maatregelen zijn bedoeld om de rebellie te sussen en de oliemaatschappijen te laten terugkeren naar de olievelden die ze verlieten vanwege aanvallen van de rebellen. In een e-mail naar de media liet de `Beweging voor de Emancipatie van de Nigerdelta` echter weten dat de maatregelen onvoldoende zijn. Ook kondigden de rebellen nieuwe aanvallen aan. De afgelopen maanden legden de rebellen met ontvoerings- en sabotagecampagnes een kwart van de olieproductie in de regio lam. De belangrijkste buitenlandse oliemaatschappij, Shell, trok daarop een deel van zijn personeel terug.