Opmerkelijke opleving van RKC in play-off met Vitesse

De eerste van twee play-offduels tussen RKC en Vitesse kende gisteravond een opmerkelijk scoreverloop. Nadat de voetbalploeg uit Arnhem bij rust een 4-0 voorsprong had opgebouwd, maakte de thuisploeg in Waalwijk ook vier doelpunten. De winnaar van het tweeluik komt uit tegen Heracles of NEC. De ploeg uit Nijmegen won gisteren in Almelo met 2-0. Inzet van de play-offreeks is een plaats in de Intertoto-competitie.

Vitesse werd vooral geïnspireerd door Mads Junker en Youssouf Hersi. De Deense spits scoorde drie keer in een kwartier. Bij alle doelpunten was de in Ethiopië geboren Nederlander de aangever. Vlak voor rust waren de rollen omgedraaid: Hersi scoorde na een pass van Junker.

Meteen na de onderbreking scoorde Gianni Zuiverloon voor RKC. Doelpunten van Dominique van Dijk en Dustley Mulder deden de ploeg uit Waalwijk geloven in een bijzondere comeback. In de slotfase sloeg Vitesse-speler Michael Dingsdag spits Hans van de Haar. De verdediger werd door scheidsrechter Dick Jol van het veld gestuurd, waarna Van Dijk de toegekende strafschop benutte.

Heracles, dat gelukkig is met lijfsbehoud in de eredivisie, had tegen NEC in de eerste helft de beste mogelijkheden, maar zag de ploeg uit Nijmegen na rust op voorsprong komen door een doelpunt van Björn van der Doelen. Saïd Boutahar besliste de wedstrijd definitief in het voordeel van NEC. Zondag worden de returns gespeeld.

NEC moet het in de play-offs stellen zonder doelman Gabor Babos. De Hongaar is geopereerd aan zijn meniscus en is minstens vier weken uitgeschakeld, zo liet een woordvoerder de Nijmeegse club vanochtend weten.

Babos liep de knieblessure op in de warming-up van de competitiewedstrijd tegen Roda JC op 12 april. De voormalig doelman van Feyenoord stond vervolgens twee wedstrijden met pijn onder de lat, maar ontbrak gisteren in de wedstrijd tegen Heracles. Babos was toen al geopereerd.