'One' van U2 gekozen tot beste songtekst

De tekst van het lied One, 1990, geschreven door Bono Vox van U2, is in Groot-Brittannië uitverkozen tot beste songtekst aller tijden. Op initiatief van muziekzender VH1 was er door muzikanten een lijst songtitels samengesteld, waaruit kijkers konden kiezen. Deze week werd de Top-100 gepubliceerd. One, dat nu in de hitparade staat in de versie van Mary J. Blige, werd gekozen om de regel: 'One life, with each other, sisters, brothers.' Bono heeft zich over de betekenis van zijn tekst nooit uitgelaten. Het liedje wordt vaak gedraaid bij bruiloften, maar volgens U2-gitarist The Edge heeft het daar 'niets mee te maken'.

In de Top-10 staan How Soon Is Now (op 2, The Smiths), Redemption Song (op 4, van Bob Marley), en Yellow (op 5, van Coldplay). Op 8 staat My Generation van The Who, met de beroemde regel 'Hope I die before I get old'.

De 13.000 muziekfans die de enquete hadden ingevuld, kozen vooral op 'one-liners', ook omdat de tekst als geheel soms onduidelijk was. Zo is in Smells Like Teen Spirit van Nirvana alleen de regel 'I feel stupid and contagious, here we are now, entertain us' verstaanbaar. The Guardian concludeerde dat songteksten doorgaans nogal vaag zijn. Zo wordt Bruce Springsteens Born In The USA (op 77) door veel Amerikanen beschouwd als een patriottisch lied, hoewel de tekst luidt: 'Born down in a dead man's town/ The first kick I took was when I hit the ground/ You end up like a dog that's been beat too much'.

The Beatles komen, met zes keer, het vaakst voor. Bob Dylan één keer.

    • Hester Carvalho