OM NAAR UIT TE KIJKEN

KLASSIEK

MahlerDas Lied von der Erde van Gustav Mahler wordt uitgevoerd door het Kon. Concertgebouworkest o.l.v. Daniel Harding. Vooraf klinkt de Kammersinfonie van Sjostakovitsj in een bewerking voor strijkorkest. Solisten zijn Sarah Connoloy en Peter Hoare.

KCO: 21, 22 april 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020-718345. Radio 4: 23 april 14u15.

POP

MagnapopProtégés van R.E.M.-zanger Michael Stipe maken hun comeback na een afwezigheid van bijna tien jaar. Rockgroep Magnapop uit Atlanta, Georgia draait nog altijd om het duo Linda Hopper-Ruthie Morris, de één een platinablonde tornado in de beste Blondie-traditie en de ander een vrouwelijke Jimmy Page. Nieuw album Mouthfeel is pas hun vierde in vijftien jaar.

20 april Burgerweeshuis, Deventer, 23 april Podium, Helmond, tournee t/m 29 april, www. magnapop.com

LITERATUUR

Dag van de Poëzie In Landgraaf vindt dit weekeinde de 7de Dag van de Poëzie plaats. Zaterdagavond staat in het teken van nieuwe poëzie met onder meer de uitreiking van de Jo Peters PoëziePrijs 2006. Na het jeugdprogramma op zondagochtend lezen in de namiddag achttien dichters voor uit eigen werk. Jonge dichters als Bas Belleman en Mustafa Stitou worden afgewisseld met bekende dichters als Gerrit Komrij, Tom Lanoye, Judith Herzberg, Gerrit Kouwenaar en Marjoleine de Vos.

Zalencentrum Brandpoort 22 en 23 april, Landgraaf. Inl/res 045-5695292 & www.poeziefestival.nl

THEATER

De vrouw van vroeger De Theatercompagnie speelt het hedendaagse toneelstuk De vrouw van vroeger. Frank en Claudia gaan emigreren, ze wachten in hun reeds ontruimde appartement, in een vacuüm tussen verleden en toekomst. Dan staat Franks eerste liefde ineens voor de deur. Volgens de Duitse schrijver Schimmelpfennig (1967) sluiten liefde en rede elkaar uit. Daarom draagt iedere liefde tragiek en vernietiging in zich. Theu Boermans regisseert deze kleine voorstelling, met oudgedienden Anneke Blok, Myranda Jongeling, Harry van Rijthoven.

T/m 30 april Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, Amsterdam. Inl 020-5255320 of www.toneel.nl.

DANS

Springdance FestivalIn Utrecht wordt Springdance Preview gehouden; het tussendoorfestivalletje dat het gat vult tussen twee edities van het tweejaarlijkse Spring Dance festival. Springdance concentreert zich op de neoconceptuele dans; dans die dicht bij de performance en de beeldende (conceptuele) kunst ligt, en ver van het theater. Regisseuse Lotte van den Berg bijvoorbeeld laat in Stillen blinde mensen hun eigen en elkanders lichaam ontdekken.

T/m 23 april Utrecht Kikker, Ganzenmarkt 40. Inl 030-2319666 of www.theaterkikker.nl.