Nederland en België: studie WK voetbal 2018

De Nederlandse voetbalbond KNVB gaat samen met de Belgische voetbalbond KBVB onderzoeken of het zin heeft gezamenlijk mee te dingen naar de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2018. Vertegenwoordigers van beide bonden hebben dat dinsdagnacht laat in Brussel afgesproken. Het onderzoek moet eind dit jaar zijn afgerond.

Beide voetbalbonden nemen het Europees kampioenschap van 2000 als uitgangspunt. Nederland en België traden toen gezamenlijk op als gastheer. 'We speelden destijds in tien stadions die keurig over beide landen waren verdeeld. Dat is opnieuw de bedoeling', aldus KNVB-directeur Henk Kesler.

Het resultaat van het uiteindelijke onderzoek zal voor een groot deel door de houding van de beide overheden worden bepaald. 'We kunnen het natuurlijk niet alleen', legt Kesler uit. 'Zo'n evenement kan alleen slagen als we er met z'n allen werk van maken. Dan moet het lukken. Iedereen keek best raar op toen we het EK van 2000 wilden organiseren. Toch is dat toernooi een enorm succes geworden. Waarom zou het nu niet lukken?'

Het grootste probleem zal wellicht in België liggen. Daar is op dit moment geen enkel stadion dat in aanmerking komt voor een Europese voetbalfinale. Ook het nationaal stadion Heizel in Brussel voldoet niet langer aan de strenge veiligheidsnormen van de Europese voetbalfederatie UEFA, en dus ook niet van de wereldvoetbalbond FIFA.

Het idee voor een gezamenlijke organisatie is niet nieuw. Het is wel de eerste keer dat het plan serieus wordt onderzocht. Het WK werd in 2002 voor het eerst door twee landen samen georganiseerd. Toen werd het toernooi in Japan en Zuid-Korea afgewerkt. Dit jaar is het WK in Duitsland, over vier jaar is Zuid-Afrika de gastheer, in 2014 is het continent Zuid-Amerika aan de beurt. Dan zal Brazilië hoogstwaarschijnlijk het toernooi mogen organiseren.

Nederland is sinds Euro 2000 niet meer onbekend met het organiseren van grote voetbaltoernooien. Afgelopen zomer werd het WK voor spelers onder de 20 jaar in Nederland gehouden. Volgend jaar treedt de KNVB op als gastheer van de beste Europese ploegen voor spelers onder de 21 jaar. Op dat evenement wil Jong Oranje zich plaatsen voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking.