Martinair tegen privatisering Schiphol

Martinair blijft fel gekant tegen privatisering van Schiphol. President-directeur Arie Verberk vreest dat prijsopdrijving het gevolg zal zijn.

'Martinair is geharnast tegenstander van de privatisering van Schiphol', zei Verberk vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers van zijn bedrijf. 'Een monopolistische NV die verantwoordelijk is voor een essentieel stuk infrastructuur mag niet door marktpartijen worden beheerd.'

Minister Zalm (Financiën, VVD) en een Kamermeerderheid willen van de 70 procent aandelen die de staat in Schiphol heeft, 49 procentpunt verkopen. Voor de staatsverkoop is een statutenwijziging nodig en daarmee moeten de drie aandeelhouders (staat, gemeente Amsterdam en gemeente Rotterdam) instemmen. Maar het nieuwe gemeentebestuur van Amsterdam - de stad is aandeelhouder voor 21,8 procent - is tegen privatisering en weigert medewerking. Tot groot genoegen van Martinair. Verberk: 'Zalm ziet de staat als een private equity club: zoveel mogelijk geld binnenhalen op korte termijn. Als GroenLinks en PvdA volhouden in Amsterdam, stem ik volgend jaar op ze.'

Verberk heeft ook felle kritiek op de regelgeving van de luchthaven. 'Het is nergens ter wereld zo idioot als op Schiphol. En Nederland is het enige land in Europa waar de branche ook nog eens alle kosten zelf moet opbrengen.'

De nettowinst van Martinair steeg in 2005 van 10 miljoen euro naar 14 miljoen, op een omzetstijging van 17 procent, van 961 miljoen euro naar 1,121 miljard.