Kamerlid wil geen antwoord per weblog

Kamervragen beantwoorden via de weblog? 'Bizar', briest het Tweede-Kamerlid Frans Timmermans. 'Minister Kamp kan gewoon zijn ongelijk niet bekennen. En daarom doet hij het op deze manier. Bah, wat kinderachtig.'

Deze week schreef minister Henk Kamp (Defensie, VVD) op zijn weblog: 'Een berisping is een formele, rechtspositionele maatregel. Generaal Cammaert is niet berispt.' Wel kreeg, zo schrijft Kamp, Patrick Cammaert van de hoogste Nederlandse militaire generaal Dick Berlijn te horen dat hij niet aan het televisieprogramma Netwerk had mogen meewerken.

Na de uitzending maakte het ministerie van Defensie echter bekend dat Cammaert berispt was, waarop de PvdA-fractie in de Tweede Kamer liet weten dat deze berisping zou moeten worden ingetrokken. Er werden Kamervragen gesteld. Timmermans: 'Nu verneem ik via de weblog wat Kamp ervan vindt. Onvoorstelbaar kinderachtig. Waarom erkent hij niet gewoon dat er te snel en onzorgvuldig is gereageerd door zijn ministerie?'

Cammaert vertelde in Netwerkover de betrokkenheid van sergeant-majoor Erik O. bij een geheime operatie in Bosnië in 1997. Dat had Cammaert niet mogen doen, aldus Kamp. PvdA, VVD en D66 vinden dat Cammaert geen geheimen heeft onthuld en dat hem niets te verwijten valt. Cammaert nam het in de Netwerk-uitzending op voor Erik O., die in hoger beroep werd vrijgesproken van moord op een Irakees.