'Kabinet en coalitie veel in de krant'

Het kabinet en de regeringspartijen domineerden in 2005 het politieke nieuws in de vijf grootste Nederlandse dagbladen, De Telegraaf, Algemeen Dagblad, de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw. Ruim driekwart van alle aandacht was voor hen. Dat blijkt uit de gisteren verschenen Nederlandse Nieuwsmonitor van Het Persinstituut.

De linkse oppositie kreeg 18 procent van de aan politiek bestede kolommen. Gemiddeld besloeg het Nederlandse politieke nieuws 11,5 procent van het totale nieuws. De voorpagina's waren voor 26,6 procent gevuld met politiek nieuws. Voor het onderzoek werd uit een kwartaalsteekproef gedestilleerd wat de omvang van de totale berichtgeving was.

Van alle kranten schreef NRC Handelsblad het meest over binnenlandse politiek, De Telegraaf het minst: 20,3 miljoen tegenover 13,3 miljoen woorden. 'Wie de inhoud van NRC Handelsblad van A tot Z tot zich neemt', aldus de onderzoekers, 'leest 190 boeken van zo'n 300 pagina's per jaar'. Als percentage van de totale berichtgeving berichtte Trouw het meest over binnenlandse politiek.

'Europa' stond het afgelopen jaar in alle kranten behalve de Volkskrant in de top-5 van meest besproken onderwerpen. NRC Handelsblad gaf de meeste aandacht aan het referendum: ruim 9 procent van de politieke berichtgeving ging over Europa. Op de voorpagina was dat 25 procent. De ministers Donner (Justitie, CDA) en Verdonk (Integratie, VVD) stonden het vaakst op de voorpagina van de vijf kranten.

www.nrc.nl/media voor het volledige rapport