'Ik steek hier meer op van Witteman dan thuis'

Het bijwonen van tv-programma's zien jongeren als een leuk avondje uit.

De programma's zelf hebben het 'klapvee' nodig om de sfeer erin te houden.

De gezelligheid begint pas na de opnames. Haaff, Maarten van

De opnameleider gebaart dat de uitzending is afgelopen. Niemand doet iets. Lichtelijk verbaasd kijkt Jeroen Pauw naar het apatische publiek. 'Het is afgelopen', zegt hij en schuift zijn stoel naar achteren. 'Aan de drank!' roept de anders zo keurige Paul Witteman om de stemming erin te houden. Dan pas komt het publiek in beweging.

Jonge mensen zijn steeds vaker als publiek aanwezig bij tv-programma's. 'Ze maken de sfeer, dat is voor ons belangrijk,' vertelt RTL-voorlichter Jaap Paulsen. Het jonge publiek is niet alleen bij grote spelshows aanwezig als 'klapvee', maar bezoekt ook praatprogramma's zoals de Woestijnruiters en Barend & Van Dorp. Wat is er zo leuk aan het bijwonen van een tv-programma?

Voor studente journalistiek Susanne Coppoolse (23) is het de eerste keer dat ze een opname bijwoont, maar het bevalt haar goed. 'Het is echt een avondje uit. Je wordt goed verzorgd, je krijgt vooraf een consumptiebon en gratis drankjes tijdens de uitzending. Maar ik kom hier eigenlijk voor mijn studie', bekent ze. Samen met mede-studente Majorie van Leijen (22) heeft ze 's middags Paul Witteman geïnterviewd. 'Ik denk dat ik nu meer opsteek van Wittemans interviewtechnieken dan wanneer ik thuis voor de tv zit', meent Van Leijen.

De uitzending van het programma Woestijnruiters was slechts voorspel, de echte gezelligheid begint nu pas. In de Amsterdamse Studio Plantage hangen gasten, publiek en programmamakers aan de bar of leunen nonchalant tegen een van de twee grote houten tafels waarop borrelhapjes zijn neergezet. Witteman heeft de daad bij het woord gevoegd. Met een biertje in zijn hand staat hij ontspannen te praten met staatsecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken, vanavond een van de gasten. 'Bettine, kom er eens gezellig bij', roept hij naar Bettine Vriesekoop, die vanavond ook van de partij is.

Aan de bar bestelt Jeroen Pauw een biertje. De sfeer is ontspannen, iedereen kletst met iedereen. De meeste mensen zijn hier gewoon voor de gezelligheid, of omdat ze gebeld zijn door de VARA. 'Mijn man durfde geen nee te zeggen toen hij werd gebeld door de klantenservice. Hij zei dat het meisje het zo lief vroeg', vertelt Lucy van Egmond (44). Haar man zoekt ondertussen een parkeerplek. Een van de programmamakers loopt toevallig langs en legt de situatie uit: 'Bij de klantenservice dachten ze dat er vanavond geen uitzending was, we moesten op korte termijn nog publiek regelen. We hebben mensen gebeld die in het bestand staan omdat ze eerder een uitzending hebben bijgewoond.'

Bij RTL hebben ze geen moeite om publiek te vinden. 'Voor een programma als Live & Cooking hebben we per uitzending ongeveer honderd man publiek nodig. Mensen kunnen zich aanmelden via de website, niet eens iedereen komt aan de beurt', vertelt Paulsen. 'Mensen komen uit het hele land om programma's bij te wonen. Het is voor hen echt een leuk uitje.'

Saar Intven (14) bezocht onlangs een van de liveshows van het populaire programma Idols. 'Het was hartstikke leuk. Ik had niet verwacht dat het zo'n spektakel zou zijn. Het is heel cool zo'n show mee te maken en de sterren van dichtbij te zien.' Haar moeder Tonny Schoemaker (59) was mee. 'Er waren heel veel ouders met kinderen. Het is leuk om te zien hoe zoiets gaat. Er is een soort spreekstalmeester die aangeeft wanneer je mag klappen en wanneer mensen hun spandoeken omhoog mogen houden. Je wordt echt een hele avond vermaakt.'

    • Brenda Peeters