Ik ben een drukbezet man

timsteinkopf.jpgDe bestuurder van het softwarebedrijf in Silicon Valley was not amused, dat wilde ik nog even kwijt. Zijn onderneming, Secure Computing, maakt filtersoftware, verkoopt dat aan China, waarop de 111 miljoen Chinese internetters (de grootste groep na de Amerikanen) niet meer kunnen zoeken op woorden als democratie, oppositie en soft-porno.

Onderzoekers van Harvard, Oxford en de universiteit van Toronto hebben samen The Open Net Initiative opgezet, onderzoeken landen als China en Iran, bedrijven als Secure Computing.

Ik wilde weten wat bestuurder Tim Steinkopf nou eigenlijk van zijn product vindt. Lees hier het stuk in de papieren krant. Voorproefje? Hij wil er niets van vinden. Hij mag er niets van vinden van zijn baas. Natuurlijk, als „Tim Steinkopf, die vent die hier verderop in San José woont”, was hij ook niet enthousiast over het neerslaan van het protest op het Plein van de Hemelse Vrede, maar dat zegt hij niet als bestuurder.

Wat hij wél zegt als bestuurder? Hij kijkt nog even op mijn visitekaartje, dat voor hem ligt, vraagt of hij mijn naam goed uitspreekt (Freek wordt al vrij snel Freak, hier, tot mijn grote genoegen en schaamte aan de andere kant) en zegt dan: „als u nog iets anders wilt vragen, mag dat nu. Ik ben een drukbezet man. Anders is dit gesprek afgelopen.”

    • Freek Staps