Hoge Raad: Prodi wint verkiezingen

De Italiaanse Hoge Raad heeft de centrum-linkse coalitie van Romano Prodi gisteren uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Een verbitterde Silvio Berlusconi blijft weigeren zijn nederlaag toe te geven.

Het verlies van Berlusconi's coalitie is miniem, 24.755 stemmen op ruim 38 miljoen geldige stembiljetten. Maar Berlusconi rest niets dan de oppositie.

Giulio Tremonti, minister van Financiën en vicevoorzitter van Berlusconi's partij Forza Italia, zei namens Berlusconi dat er nog immer sprake is van 'onregelmatigheden die nader moeten worden onderzocht'. Hij wil in beroep bij het Hof van Appel en bij de Kamercommissie voor de verkiezingen. Dit zijn procedures die jaren kunnen duren en geen onmiddellijk effect zullen hebben op de uitslag.

Berlusconi's aanhoudend verzet wordt inmiddels steeds minder gesteund binnen zijn eigen coalitie. Forza Italia-minister Stefania Prestagiacomo zegt in de Corriere della Sera 'dat men nu, afgezien van beroepsprocedures, moet zeggen dat er een winnaar is en dat het onze opdracht is oppositie te voeren'. Berlusconi's coalitiegenoot, de christendemocratische UDC, heeft Prodi gisteren gefeliciteerd. Voorzitter Lorenzo Cesa van de UDC: 'Ik richt me tot Prodi en wens hem goed werk in het belang van Italië en van de Italianen toe'.

'Eindelijk is er een einde gekomen aan de gebeurtenissen rondom de verkiezingen', zo luidde Romano Prodi's eerste opgeluchte reactie gisteren tijdens een persconferentie. 'De Italianen twijfelen nu niet meer aan onze overwinning. Nu moeten we gaan werken aan een sterke regering.'

Op 28 april zal het parlement voor het eerst bijeenkomen. Meteen, zo heeft men bij Forza Italia al aangekondigd, start dan een felle oppositiestrategie van obstructie. De eerste confrontaties betreffen de verdeling van de voorzitterschappen van de kamercommissies. Berlusconi is ook vast van plan te gaan stoken in de zich nu al aftekenende ruzie binnen centrum-links over wie voorzitter mag worden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Pas als het parlement een opvolger heeft gekozen voor president Carlo Azeglio Ciampi zal Prodi officieel opdracht krijgen een regering te vormen. Het is niet duidelijk of dit nog in de eerste helft van mei of pas aan het einde van de volgende maand het geval zal zijn.