Het ware socialisme

Chávez had een goede vriend van me kunnen zijn.

Niet alleen omdat we beiden fervente tegenhangers van George W. Bush zijn, maar ook omdat we dezelfde idealen nastreven. Zo loof ik Chávez bijvoorbeeld wegens zijn inzet voor de armen. Het volk gelooft in hem dankzij zijn socialistische politiek. Hij komt op voor de armen en zorgt ervoor dat zij niets tekortkomen. Hoe kun je niet van hem houden?

Wel, heel simpel eigenlijk. Ik kan niet van Chávez houden, om dezelfde reden dat ik nooit en te nimmer op de VVD zal stemmen. In mijn ogen ben je pas een socialist als je om alle bevolkingsgroepen geeft.

Je bent pas een liberaal als je iedereen ongedwongen vrijheid gunt. Strijden voor je idealen is natuurlijk een mooi iets, maar wat zijn je idealen waard als je ze koste wat het kost anderen wil opleggen? En wat zijn je idealen eigenlijk waard, als ze alleen maar opgaan voor je eigen bevolkingsgroep?

Ik heb gelachen om de uitlatingen van Chávez jegens Bush. Ik was het zeer met hem eens. Daarom vind ik het ook erg jammer dat Chávez zelf tegenwoordig flink tekortkomt. Bush weet tenminste dat hij niet al te slim is, en dat veel mensen hem een domme koe vinden.

De pers besteedt daar ruimschoots aandacht aan. Hugo Chávez verbiedt de pers kritiek te uiten op zijn regime en persoon. Op die manier krijgt het volk alleen mooie berichten over de Venezolaanse demagoog.

Ik denk dat Chávez ze niet allemaal meer op een rijtje heeft. Hij zei eens: 'Jezus was de eerste socialist, Judas de eerste kapitalist.' Het klinkt allemaal erg mooi in de oren, maar toont wel het extremisme van de Venezolaanse president.

Hij keurt de in zijn ogen extreem-rechtse politiek af en voert daarbij zijn eigen extreem-linkse door.

Wat hij vergeet is dat socialisme geen socialisme is, wanneer het alleen voor je eigen volk geldt.

Socialisme is houden van iedereen.

Hasna El Maroudi

Student modevormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Begon als redacteur/columnist bij Spunk, het online jongerenmagazine

    • Hasna el Maroudi