'Het licht' schildert wreed dorpsleven na epidemie

'Een verhaal is alleen van belang als het mensen doet verwonderen', zegt een van de rauwe personages uit Het licht van de Zweedse auteur Torgny Lindgren. In de regie van Koos Terpstra maakt het Noord Nederlands Toneel een toneelbewerking van deze roman, die zich afspeelt in het noorden van Zweden, in een soort mythische Middeleeuwen.

12042006. Groningen. Nederland. Het Noord Ned. Toneel speelt Het Licht , een theaterbewerking van Koos Terpstra en Tom Blokdijk naar het gelijknamige boek van de Zweedse schrijver Torgny Lindgren. Spel: Niels Croiset, Kristen Denkers, Wolter Muller, Jeroen De Man, Veerle van Overloop, Martijn de Rijk, Joris Smit, Sophie van Winden. info@nnt.nl - 0503113399. Foto Karel Zwaneveld Zwaneveld, Karel

Een gehucht dat Kadis heet wordt getroffen door een geheimzinnige plaag, De Ziekte. Je zou er de vloek van de moderne tijd in kunnen zien. Het dorp sterft zowat uit en de laatste overlevenden moeten de ingestorte samenleving herstellen. Terpstra vergt in zijn regie het uiterste van speler en toeschouwer. Het licht duurt bijna drie hallucinerende uren.

Op de grond ligt een kring van zwarte aarde die het hart van de dorpsgemeenschap verbeeldt: de tekst die varieert in elk register tussen pure poëzie en bloedstollende wreedheid, verdraagt geen verdere illustratie. Een hartbrekende scène is die waarin een wit reuzenkonijn de kring van aarde binnenhuppelt. Het dier verbeeldt de onschuld, maar ook overlevingsdrang. Hij spoort een vader ertoe aan zijn dochter te verkrachten om het nageslacht veilig te stellen. Het dier is echter ook de drager van De Ziekte.

Met alle eerbied voor de lengtehad ik graag meer rust gekregen om Lindgrens taal tot me te laten doordringen. En niet elke acteur kan de lange spanningsboog dragen. Hoe hardvochtig ook van toon, Het licht eindigt hoopgevend. Een verloren jongetje keert terug aan de hand van Moeder Maria. Dood en ziekte zijn voorbij, het licht breekt door.

Kester Freriks

THEATER Het licht

T/m 29 april Noord Nederlands Toneel, Machinefabriek, Groningen. Inl.: www.nnt.nl.

    • Kester Freriks