Het Licht

Het Licht Het is zeldzaam dat een toneelvoorstelling over zoveel primitieve rauwheid, wreedheid en ook poëzie gaat als Het licht door het Noord Nederlands Toneel. Regisseur Koos Terpstra bewerkte de gelijknamige roman van de Zweedse auteur Torgny Lindgren voor het toneel. Het stuk speelt zich af ergens in de donkere Middeleeuwen, in het gehucht Kadis ver in Noord-Zweden. Een wit konijn heeft hier een dodelijke ziekte gebracht, die de inwoneraantal heeft gedecimeerd en de oude gemeenschap verwoest. Je zou er de vloek van de moderne tijd in kunnen zien. De laatste overlevenden moeten de ingestorte samenleving herstellen. Terpstra vergt in zijn regie het uiterste van speler en toeschouwer. Zonder onderbreking duurt Het licht bijna drie uur. Op den duur werkt dat hallucinerend. Je wilt elke zinswending onthouden, maar op den duur moeten de beelden spreken. Op de grond ligt een kring zwart aarde die het hart van de dorpsgemeenschap verbeeldt. De acteurs en actrices gaan gekleed in lappen, repen dierenvel en ze drinken alcohol gestookt van berkenhout. Een van hen, de waanzinnige Könik, draagt een geslacht konijn op het hoofd om hem van zijn hersenkwalen te verslossen. Op het eerste gehoor spreekt hij orakeltaal uit, maar wat hij zegt is diepzinnig. Hij uit zich over gekte en rede, rechtsorde en anarchie. Wat de toeschouwer niet ziet en wel zeer nadrukkelijk hoort is het monsterlijke grote varken achter de schermen, dat zich niets aantrekt van de normale wetten van de natuur. Het dier groeit tot reusachtige proporties uit. Uiteindelijk brengt de Maagd Maria verlossing en licht. Te zien t/m 29/4. Inl.: www.nnt.nl Foto Karel Zwaneveld 12042006. Groningen. Nederland. Het Noord Ned. Toneel speelt Het Licht , een theaterbewerking van Koos Terpstra en Tom Blokdijk naar het gelijknamige boek van de Zweedse schrijver Torgny Lindgren. Spel: Niels Croiset, Kristen Denkers, Wolter Muller, Jeroen De Man, Veerle van Overloop, Martijn de Rijk, Joris Smit, Sophie van Winden. info@nnt.nl - 0503113399. Foto Karel Zwaneveld
Het Licht Het is zeldzaam dat een toneelvoorstelling over zoveel primitieve rauwheid, wreedheid en ook poëzie gaat als Het licht door het Noord Nederlands Toneel. Regisseur Koos Terpstra bewerkte de gelijknamige roman van de Zweedse auteur Torgny Lindgren voor het toneel. Het stuk speelt zich af ergens in de donkere Middeleeuwen, in het gehucht Kadis ver in Noord-Zweden. Een wit konijn heeft hier een dodelijke ziekte gebracht, die de inwoneraantal heeft gedecimeerd en de oude gemeenschap verwoest. Je zou er de vloek van de moderne tijd in kunnen zien. De laatste overlevenden moeten de ingestorte samenleving herstellen. Terpstra vergt in zijn regie het uiterste van speler en toeschouwer. Zonder onderbreking duurt Het licht bijna drie uur. Op den duur werkt dat hallucinerend. Je wilt elke zinswending onthouden, maar op den duur moeten de beelden spreken. Op de grond ligt een kring zwart aarde die het hart van de dorpsgemeenschap verbeeldt. De acteurs en actrices gaan gekleed in lappen, repen dierenvel en ze drinken alcohol gestookt van berkenhout. Een van hen, de waanzinnige Könik, draagt een geslacht konijn op het hoofd om hem van zijn hersenkwalen te verslossen. Op het eerste gehoor spreekt hij orakeltaal uit, maar wat hij zegt is diepzinnig. Hij uit zich over gekte en rede, rechtsorde en anarchie. Wat de toeschouwer niet ziet en wel zeer nadrukkelijk hoort is het monsterlijke grote varken achter de schermen, dat zich niets aantrekt van de normale wetten van de natuur. Het dier groeit tot reusachtige proporties uit. Uiteindelijk brengt de Maagd Maria verlossing en licht. Te zien t/m 29/4. Inl.: www.nnt.nl Foto Karel Zwaneveld 12042006. Groningen. Nederland. Het Noord Ned. Toneel speelt Het Licht , een theaterbewerking van Koos Terpstra en Tom Blokdijk naar het gelijknamige boek van de Zweedse schrijver Torgny Lindgren. Spel: Niels Croiset, Kristen Denkers, Wolter Muller, Jeroen De Man, Veerle van Overloop, Martijn de Rijk, Joris Smit, Sophie van Winden. info@nnt.nl - 0503113399. Foto Karel Zwaneveld Zwaneveld, Karel

Het is zeldzaam dat een toneelvoorstelling over zoveel primitieve rauwheid, wreedheid en ook poëzie gaat als Het licht door het Noord Nederlands Toneel. Regisseur Koos Terpstra bewerkte de gelijknamige roman van de Zweedse auteur Torgny Lindgren voor het toneel. Het stuk speelt zich af ergens in de donkere Middeleeuwen, in het gehucht Kadis ver in Noord-Zweden. Een wit konijn heeft hier een dodelijke ziekte gebracht, die de inwoneraantal heeft gedecimeerd en de oude gemeenschap verwoest. Je zou er de vloek van de moderne tijd in kunnen zien. De laatste overlevenden moeten de ingestorte samenleving herstellen.

Terpstra vergt in zijn regie het uiterste van speler en toeschouwer. Zonder onderbreking duurt Het licht bijna drie uur. Op den duur werkt dat hallucinerend. Je wilt elke zinswending onthouden, maar op den duur moeten de beelden spreken.

Op de grond ligt een kring zwart aarde die het hart van de dorpsgemeenschap verbeeldt. De acteurs en actrices gaan gekleed in lappen, repen dierenvel en ze drinken alcohol gestookt van berkenhout. Een van hen, de waanzinnige Könik, draagt een geslacht konijn op het hoofd om hem van zijn hersenkwalen te verslossen. Op het eerste gehoor spreekt hij orakeltaal uit, maar wat hij zegt is diepzinnig. Hij uit zich over gekte en rede, rechtsorde en anarchie. Wat de toeschouwer niet ziet en wel zeer nadrukkelijk hoort is het monsterlijke grote varken achter de schermen, dat zich niets aantrekt van de normale wetten van de natuur. Het dier groeit tot reusachtige proporties uit. Uiteindelijk brengt de Maagd Maria verlossing en licht.

Te zien t/m 29/4. Inl.: www.nnt.nl