Het intuïtieve fototoestel

Moderne digitale camera's hebben veel knopjes en schermpjes met veel menubalkjes. Maar dat kan best anders, zegt industrieel ontwerper Joep Frens. Voor zijn promotieonderzoek aan de TU Eindhoven ontwierp Frens de hierbij afgebeelde camera, een apparaat waarvan gebruikers intuïtief moeten begrijpen hoe het werkt.

Experimentele camera, ontwikkeld door Joep Frens.
Experimentele camera, ontwikkeld door Joep Frens.

Frens heeft geprobeerd om een apparaat te maken dat zonder handleiding te gebruiken is, net zoals je mensen niet hoeft uit te leggen hoe ze uit een koffiebekertje moeten drinken. Tests met 24 gebruikers toonden aan dat mensen het ontwerp waarderen en dat ze er evengoed mee overweg kunnen als met een conventionele camera.

Dat laatste komt misschien, omdat gebruikers intussen óók aardig weg weten met de rare knopjes en het beeldscherm van de digitale camera.

Het digitale beeldschermpje van het toestel wordt door de afdrukknop (op de foto onder de duim) op zijn plaats gehouden.

Nadat de foto is gemaakt, klapt het beeldscherm iets opzij.

Het beeld kan daarna worden opgeslagen door het schermpje met de gemaakte foto naar links te duwen, langs het toestel in de richting van de geheugenkaart (met het getal '16', links op de foto). Vanachter het beeldscherm verschijnt dan een soort viewmasterknop (niet zichtbaar op de foto) waarmee de gebruiker door eerder gemaakte foto's kan bladeren en ze op het scherm kan bekijken.