Hamer verfilmt 'Factotum' zonder franje

De stijl waarin de Noorse regisseur Bent Hamer Charles Bukowski's tweede roman Factotum (1975) heeft verfilmd, komt aardig in de buurt van het proza van de non-conformistische schrijver-drinker, wiens werk al vaak verfilmd is. Hamer filmt zonder franje. Hij gebruikt montage voor komische overgangen en vervangt de witregel door een fade-out. In sommige scènes zijn de camerainstellingen minimaal: vanuit een vaste plaats wordt gefilmd, waarbij hooguit de personages gevolgd worden en er pas gesneden wordt naar een volgend shot als dat echt nodig is. Een mooi voorbeeld is de scène waarin Henry Chinaski (Bukowski's alter ego, gespeeld door Matt Dillon) besluit weg te gaan bij vriendin en drinkmaatje Jan (Lili Taylor). De camera staat voor het bed. Eerst wordt Chinaski wakker. Hij schuifelt naar de wc en gaat omstandig overgeven. Dan loopt hij terug om een biertje achterover te slaan. Daarna staat Jan op en volgt hetzelfde ritueel, met een kleine variatie: ze gaat op bed zitten en steekt een peuk op. Pas dan begint het afscheid, als Chinaski zegt alleen te willen zijn en zijn spullen pakt.

Factotum laat episodes zien uit het leven van Chinaski, die van baan naar baan en van bar naar bar trok.

Flarden uit de verhalen die hij schrijft horen we in voice-over, bespiegelingen over het schrijverschap, vrouwen en het leven. Dat is pas draaglijk als er wat te drinken is en er geschreven kan worden.

Factotum

Regie: Bent Hamer. Met: Matt Dillon, Lili Taylor, Marissa Tomei. In: 19 bioscopen. ****

    • André Waardenburg