GROOT-BRITTANNIË

Von HagensEr is vast een goede reden waarom de Duitse ontleedkundige Gunther von Hagens uit zijn land verbannen is. Toch kreeg zijn World Bodies-expositie, met de volgens zijn techniek geplastificeerde lijken, wereldwijde aandacht. Von Hagen's publieke autopsie, de eerste sinds 170 jaar in Engeland, was in 2002. Sinds deze man met de zwarte hoed de Britse huiskamers binnentrad in Channel 4 documentaires is hij hier niet meer weg te branden. Nu is er een controversiële expositie in Earls Court met 22 roodwitte lichamen en 260 organen en lichaamsdelen, die op bijna dezelfde mooie manier bewaard zijn gebleven; een fraaie en leerzame openbaring voor iedereen die wil weten hoe het er allemaal uitziet van binnen. Niet van von Hagens, maar wel spectaculair.

T/m 31 juli, Bodies: the Exhibition, in The Museum Hall, Earls Court Exhibition Centre. 0044115 993 4183 & www.bodiestheexhibition.com

Rex WilsterToen zijn muurschildering in 1927 in het Tate Galleryrestaurant werd onthuld, werd de ruimte de grappigste kamer van Europa genoemd. Zelfs de overstroming van de Theems een jaar later maakte Rex Whilster niet somber. Zijn schildering bleef ongeschonden dankzij gebruik van olieverf en lak. Al snel werd Whistler de charmante dandy binnen de Britse upperclass. Ook maakte hij illustraties, schilderijen en decorontwerpen voor theater, ballet en opera tot aan zijn dood in de Tweede Wereldoorlog. Een overzichtsexpositie in Brighton toont portretten, foto’s en persoonlijke herinneringen.

T/m 3 sept, Rex Whistler: The Triumph of Fancy, Brighton Museum & Art Gallery, Brighton. 00441273 290900 & www.brighton.virtualmuseum.info

En verder in Londen T/m 28 april, André Villers: Bonjour Picasso, Michael Hoppen Gallery, SW3, 004420 7352 3649 & www.michaelhoppengallery.com T/m 25 juni, Bellini and the East, National Gallery, 004420 7747 2885 & www.nationalgallery.org.uk