Gouden Zoen voor Floortje Zwigtman

De roman Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman is bekroond met de Gouden Zoen 2006 voor het beste jeugdboek. Zwigtman ontving eerder dit jaar voor dit boek al de Gouden Uil.

Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Middelburg, 22-03-2005 schrijfster Floortje Zwigtman. echte naam Andrea Oostdijk. Foto: Evelyne Jacq
Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Middelburg, 22-03-2005 schrijfster Floortje Zwigtman. echte naam Andrea Oostdijk. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) heeft gistermiddag de prijzen bekendgemaakt voor boeken in de leeftijdscategorie 12 tot 16 jaar. Naast de Gouden Zoen zijn Zilveren Zoenen toegekend aan De vuurvreter van David Almond en Zomerzeer van Hilde Hagerup - beide vertaalde boeken. Eervolle vermeldingen waren er voor Jonkvrouw van Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs, en voor Sprong in de leegte van Lydia Rood.

Floortje Zwigtman is het pseudoniem van Andrea Oostdijk (1974). In 2001 debuteerde Zwigtman met Spelregels: Het verhaal van een middeleeuws huwelijk. Haar doorbraak kwam een jaar later met Wolfsroedel, een veel geprezen boek dat door zijn gewelddadige scènes ook weerstand opriep. Wolfsroedel werd in 2003 bekroond met de Zilveren Zoen en met de Gouden Uil.

Het vorig jaar verschenen Schijnbewegingen is een soort Victoriaanse roman, die speelt in het Londen van eind negentiende eeuw. De hoofdpersoon is een 14-jarige volksjongen die terechtkomt in de hofhouding van de dandy-schrijver Oscar Wilde en tal van rijkelui eromheen. Terwijl de jongen rondzwerft in een wereld vol hoererij, verraad en afpersing, ontdekt en erkent hij geleidelijk zijn eigen homoseksualiteit - en vindt zelfrespect en waardigheid.

De jury is naar eigen zeggen 'gefascineerd door de gebeurtenissen en gegrepen door de vertelkunst van Floortje Zwigtman'. Terwijl de pers het boek wisselend besprak, is de jury zonder reserve lovend: 'Schijnbewegingen zal de wereld niet veranderen. Maar wel de manier waarop we naar onszelf en naar anderen kijken.'

De jongeren zelf kozen voor Hoe overleef ik met/zonder jou? van Francine Oomen, dat de Prijs van de Jonge Jury 2006 kreeg.

De Debuutprijs 2006 - voor het oorspronkelijk Nederlandstalige debuut dat de meeste stemmen heeft ontvangen van de Jonge Jury - was voor De aardmagiër van Anne West.