Gazprom wil geen bemoeienis EU met uitbreidingsplannen

Het Russische gasconcern Gazprom heeft Europa gewaarschuwd zich niet te mengen in uitbreidingsplannen van het staatsbedrijf. Gazprom wijst erop dat het bedrijf ook buiten Europa nieuwe afzetmarkten kan aanboren.

Dat blijkt uit een verklaring van Gazprom-directeur Aleksej Miller na een ontmoeting dinsdag in Moskou met ambassadeurs van EU-landen. 'Pogingen om de activiteiten van Gazprom op de Europese markt te beperken en vragen over de gaslevering te politiseren, zullen geen positieve effecten hebben', aldus Miller. De Europese Unie is voor een kwart van haar gas afhankelijk van Rusland. De lidstaten van de Unie reageerden geschokt toen Gazprom op nieuwjaarsdag de gaslevering aan Oekraïne terugschroefde wegens een ruzie over gasprijzen.

Millers uitlating komt ook nadat Britse mededingingsautoriteiten hadden geopperd om de overnamewetgeving aan te passen, terwijl op de markt geruchten de ronde deden over een overnamebod van Gazprom op de grootste gasleverancier van het land, Centrica.

'Niet vergeten moet worden dat we actief nieuwe markten zoeken, zoals Noord-Amerika en China', zei Miller. 'Het is geen toeval dat de strijd om energiebronnen toeneemt.'

De tactiek van Gazprom jegens Oekraïne bracht diverse EU-landen, aangevoerd door Frankrijk, ertoe om van Rusland te eisen dat het zijn handtekening zet onder een internationaal energieverdrag, dat Rusland zou dwingen zijn pijpleidingen voor de gasexport open te stellen voor buitenlandse concurrenten.

Frankrijk lanceerde het idee tijdens bijeenkomsten met de ministers van Financiën en Energie van de G8, eerder dit jaar. Het idee wekte de toorn van Rusland, dat voor het eerst voorzitter is van de G8 en 'energieveiligheid' als agendapunt heeft gekozen.

Na een ogenschijnlijke concessie door de Russische minister van Financiën, Aleksej Koedrin, die zei dat Rusland ooit de controle van de pijpleidingen uit handen zou kunnen geven, wees zijn collega, minister van Olie Viktor Khristenko, dit idee af. Khristenko zei dat dit nooit zal gebeuren.

Een maand voordat de ruzie met Oekraïne haar hoogtepunt bereikte, had president Poetin al duidelijk gemaakt dat hij bemoeienis met de gasexport van Gazprom niet tolereert. (Reuters, ANP)