Galerieselectie

Lost & FoundHet project Lost & Found, een samenwerking tussen ABC Architectuurcentrum, Milieuplein Haarlem en Galerie Binnen, brengt gebruiksvoorwerpen onder de aandacht die zijn gemaakt van afval- en restmaterialen, zoals sloophout, afgedankte meubels, glas, papier en keramiek. Te zien zijn werken van bekende Nederlandse ontwerpers als Jurgen Bey, Mark van der Gronden, Tejo Remy & René Veenhof en Henrik van der Zwet.

Lost & Found: ontwerpers en hergebruik. 20 april t/m 27 mei in Galerie Binnen, Keizersgracht 82, A’dam. Wo t/m za 12-18u.

David HainesDe Britse kunstenaar David Haines, opgeleid aan de Rijksakademie in A’dam, is schepper van obsessieve tekeningen, van persoonlijke liedjes, en van poëtische video’s. Plaatjes die hij op internet vindt, kunnen de aanleiding vormen voor zijn tekeningen. Maar Haines voorziet ze van zijn eigen toevoegingen, zoals een plak uitgekauwde kauwgom, of een spat bloed van een doodgeslagen mug. Met zijn liedjes sluit de kunstenaar aan bij de traditie van folk-songs. Ze klinken romantisch, maar zijn gebaseerd op bureaucratische teksten.

Tekeningen, muziek en video’s van David Haines. 22 april t/m 30 juni in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, A’dam. Wo t/m za 12-18u.

Meindert KoelinkIn de nieuwe serie fotowerken van Meindert Koelink staat het landschap centraal. Vaak gaat het om plekken met een verleden, of plaatsen die op de een of andere manier en relatie hebben met de kunstenaar. Koelink fotografeert zijn onderwerpen tientallen malen, vanuit steeds iets andere posities. In de studio wordt vervolgens de computer gebruikt om de foto’s tot een uniek nieuw beeld samen te brengen.

Fotowerken van Meindert Koelink. 22 april t/m 27 mei in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A’dam. Wo t/m za 11-17u.

Rob ParryDe inmiddels 80-jarige Rob Parry was een leerling en medewerker van Gerrit Rietveld. Het meubeloeuvre van Parry, ontstaan in de periode 1945-1960 is echter grotendeels onbekend, omdat veel van zijn ontwerpen nooit in serie geproduceerd zijn. Veel modellen bestaan zelfs alleen op papier of als schaalmodel. Nu, ruim een halve eeuw later, is een deel van zijn meubelontwerpen alsnog in productie genomen. Galerie Vivid toont naast deze nieuwe meubelcollectie ook originele modellen, prototypen, schaalmodellen, schetsen en grafisch werk. Ook is de beroemde rood-grijze PTT brievenbus te zien, die Parry in 1957 samen met zijn toenmalige collega Emile Truijen ontwierp.

Meubels van Rob Parry. 23 april t/m 11 juni. Vivid Vormgeving, William Boothlaan 17a, R’dam. Di t/m zo 12-18u.

Coming SoonDe installatie Coming Soon, speciaal gemaakt voor galerie BuroDijkstra, is een samenwerking tussen de Canadese kunstenaar Robin Arseneault en de Nederlandse grafisch ontwerper Erik Wong. De bezoeker komt terecht in een imaginaire filmset, inclusief de kamer van de regisseur en een kleedruimte. De kostuums hangen klaar, maar de acteurs laten op zich wachten. Raadselachtig is verder dat alles - de inrichting, de filmfragmenten, de kostuums - uitgevoerd is in tijdloos zwart-wit.

Installatie van Robin Arseneault en Erik Wong. 22 april t/m 20 mei in BuroDijkstra, Keileweg 26, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verderSchilderijen van Harmen Brethouwer t/m 20 mei Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, A’dam; schilderijen van Stepanek & Maslin t/m 13 mei Torch Gallery, Lauriergracht 94, A’dam; schilderijen van Ulrich Meister t/m 28 april Galerie Ferdinand van Dieten - d’Eendt, Spuistraat 270, A’dam; beelden & tekeningen van Adam Colton t/m 29 april Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, A’dam; gouaches van Ad Schouten t/m 23 april Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; fotowerken van Nedko Solakov t/m 23 april Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; schilderijen van Michael Bauer t/m 28 april Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R’dam; beelden van Guido Geelen t/m 17 mei galerie Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, R’dam; beelden van Joop Hekman t/m 24 mei in Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht.