Fotograaf Meiselas hoogleraar Leiden

Rotterdam. De Amerikaanse fotograaf Susan Meiselas wordt per 1 september 2006 benoemd tot bijzonder hoogleraar fotografie aan de Universiteit Leiden bij de masteropleiding Photographic Studies. Dit is de tweede leerstoel fotografie in Nederland, ingesteld door het Nederlands Fotomuseum. Eind 2005 werd Frits Gierstberg benoemd als eerste hoogleraar fotografie in Nederland aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In 1976 werd Meiselas lid van het fotografencollectief Magnum Photos. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste fotografen van haar generatie en werd vooral bekend door haar foto`s van de revolutie in Nicaragua, haar fotografische documentatie van mensenrechtenkwesties in Latijns-Amerika en haar project Kurdistan: In the Shadow of History (1997), waarmee ze een vorm gaf aan de geschiedenis van de Koerden met een fotoarchief uit de afgelopen honderd jaar. Ze doceerde onder meer aan de universiteit van Berkeley en ontving enkele eredoctoraten.