Eten met de kampioen

Voor 4 pers. als voorgerecht:700 gram kardoenstengels, in duimlange stukken; olijfolie extra vergine; 1 kleine ui, gepeld en fijngesneden; 3 eieren1/2 liter bechamelsaus 30 gram versgeraspte parmigiano reggianomespunt versgeraspte nootmuskaatzout en versgemalen zwarte peper50 gram broodkruim (van oud brood)4 ronde aluminium bakjes, 10 cm

Sportieve renners en culinair ingestelde toerfietsers opgelet! Michele Bartoli, tweevoudig wereldbeker-winnaar van Italië, organiseert op 23 juli a.s voor het eerst de 'Granfondo Michele Bartoli' over een parcours van 162 km, 113 km of 67 km door het heuvellandschap van de provincie Lucca. Voor minder fanatieke fietsers is er die dag een Gourmet-tour van 15 km die langs de door Bartoli uitverkoren Trattorie en Osterie voert waar oorspronkelijke streekgerechten worden gekookt.

De combinatie fietsen en lekker eten is Bartoli - als geboren en getogen Lucchese wielrenner - goed bekend. In de heuvels rond Lucca wordt graag getraind door wielrenners. Vorig jaar februari zag ik daar in het restaurant van een Agriturismo een uiterst narrig kijkende Ulrich (in blauw trainingspak) met zijn vrouw en trainer aan een tafeltje zitten. Er werd daar hemels eten geserveerd maar dat kon Ulrich blijkbaar niet bekoren; zijn ziel werd bereden door de alles overheersende schaduw van Lance Armstrong. Michele Bartoli heeft daar geen last van. Op 25 april a.s. is hij eregast in Roberto's Restaurant in Amsterdam om fans en belangstellenden te laten delen in zowel zijn passie voor wielrennen als zijn favoriete Lucchese gerechten.

Voor thuisblijvers hierbij het recept voor een delicaat soufflétje met kardoen dat die avond op het menu staat. Kook de kardoen gaar in gezouten water, laat uitlekken en snijd de stengels tot brunoise. Verhit een laagje olie in een bakpan en fruit daarin de ui tot de stukjes zacht worden. Roer de kardoen erdoor, draai het vuur uit en laat afkoelen. Roer de eieren samen met parmigiano, nootmuskaat en het kardoenmengsel door de béchamel. Vet de bakjes in met olie, bedek de bodem met broodkruim en vul ze voor 3/4 met bechamelmengsel. Bak deze sformati di cardi 30 minuten in een voorverwarmde oven (180° C) tot ze gaar zijn. Stort ze op bordjes en serveer direct.

Florine Boucher

Morgen: spinazie met ansjovis.

    • Florine Boucher