Elke digitale camera heeft een 'vingerafdruk'

Een verborgen patroon in digitale foto's kan onthullen met welke camera ze zijn gemaakt. Dat patroon is te gebruiken voor opsporingsonderzoek.

Wetenschappers van Binghamton University in de Amerikaanse staat New York hebben een algoritme ontwikkeld en gepatenteerd dat dit patroon herkent. Foto's zijn ermee te koppelen aan een digitale camera zoals kogels kunnen worden herleid naar het pistool waaruit ze zijn afgevuurd.

Volgens Jessica Fridrich, universitair hoofddocent van Binghamton University, kunnen bijvoorbeeld makers van kinderpornografie zo makkelijker worden opgespoord. Het verweer van een mogelijke dader dat bepaalde foto's niet met zijn camera zijn gemaakt, valt te ontkrachten als de foto een soort vingerafdruk draagt die alleen van zijn camera afkomstig kan zijn.

De technologie berust op het traceren van een voor camera's kenmerkende ruis die is terug te vinden op elke foto die ermee werd gemaakt. Digitale camera's gebruiken een geheugenchip met beeldpunten. Elk beeldpunt registreert een bepaalde lichtintensiteit en vertaalt deze in een elektrische stroom. Elk beeldpunt heeft echter een eigen foutmarge die geaccepteerd wordt bij de productie van de camera. Tezamen generen deze foutmarges een patroon dat met zeer hoge waarschijnlijkheid valt te koppelen aan een bepaalde camera.

Fridrich en haar collega's analyseerden 2.700 foto's die werden gemaakt met negen digitale camera's. In alle gevallen slaagden zij erin de juiste camera aan het bijbehorende beeld te koppelen.

De algoritmen die Fridrich c.s. hebben ontwikkeld, zijn ook geschikt om bewerkingen en vervalsingen in foto's op te sporen. Als voldoende foto's voorhanden zijn, is het mogelijk daaruit de voor een camera kenmerkende 'vingerafdruk' op te maken. Als dat patroon ontbreekt in een foto of een deel daarvan, is er zeer waarschijnlijk sprake van een vervalsing.