Eerst in eigen land

Wat moet Rusland doen met de winsten uit de export van olie en gas? De Wereldbank denkt dat het land zich moet richten op buitenlandse beleggingen. Dat is echter het verkeerde recept.

De bank is bang dat Rusland uiteindelijk té afhankelijk wordt van de export van olie en gas. Als de energie-exporten te veel té makkelijk verdiend geld opleveren, kunnen andere sectoren van de economie daaronder lijden. Dat is een reëel risico. De Russische investeringen in andere sectoren blijven nu al achter.

Er staat veel geld op het spel. John Litwack, de hoofdeconoom voor Rusland van de bank, rekent voor dat het land in 2030 2.300 miljard dollar (tegen de huidige waarde) achter de hand zou kunnen hebben. Rusland zou dat punt kunnen bereiken door alle bedragen in het zogenoemde stabilisatiefonds te storten die de 27 dollar per vat olie dat wordt geëxporteerd te boven gaan.

Litwack denkt dat dit fonds moet worden belegd in een gediversifieerde portefeuille van buitenlandse aandelen en obligaties. De inkomsten uit deze beleggingen zouden de Russische economie dan generaties lang kunnen ondersteunen.

Maar dit plan kent drie grote manco's. In de eerste plaats wordt de energiemarkt erdoor verstoord. Hogere olie- en gasprijzen moeten het gedrag van de kopers veranderen. Maar als bijna alle extra omzet eenvoudigweg wordt teruggepompt in de economieën van de kopers, is de effectieve prijs niet werkelijk gewijzigd.

In de tweede plaats kon Rusland er wel eens de nodige moeite mee hebben om belangen in buitenlandse bedrijven te kopen, als het voorbeeld van de Britse regering navolging ondervindt. Groot-Brittannië verwelkomt buitenlanders gewoonlijk met open armen, maar het vooruitzicht van een Russisch bedrijf dat 's lands grootste gasdistributiebedrijf opkoopt, heeft de regering verontrust.

Maar bovenal kan Rusland het geld beter in eigen land beleggen. Noorwegen mag dan rijk genoeg zijn om de besteding van het grootste deel van zijn energie-inkomsten op de lange baan te schuiven en Koeweit mag dan zo weinig inwoners hebben dat het zijn energie-inkomsten niet zo snel kan uitgeven als zij binnenstromen, Rusland is arm en volkrijk. Het grootste deel van de olie-inkomsten zou moeten worden besteed aan de bouw van een duurzame infrastructuur die op haar beurt moet leiden tot een evenwichtiger en duurzamer economie.

Edward Hadas

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Edward Hadas