Economie groeit zeer snel

Washington, 20 april. - De wereldeconomie gaat twee zeer gunstige jaren tegemoet, maar moet deze periode van luxe wel gebruiken om zich beter aan te passen aan de globalisering.

Dit stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn halfjaarlijkse vooruitblik op de wereldeconomie, de World Economic Outlook. De wereldwijde groei bedraagt volgens de prognose dit jaar 4,9 procent. Dat is 0,6 procentpunt meer dan het IMF een half jaar geleden verwachtte. De aaneengesloten periode van hoge groei is uitzonderlijk. Dit gebeurde voor het laatst vóór de eerste oliecrisis van begin jaren zeventig.

Ook Europa draagt bij aan de groei. Voor Nederland wordt dit jaar een groei van 2,5 procent verwacht, en volgend jaar 2,4 procent. Dat is overigens wat minder dan het Centraal Planbureau voorziet.

Het IMF ziet wel risico's, vooral door de hoge prijs van grondstoffen, met name van olie. Het roept op tot een remedie tegen de 'onevenwichtigheden in de wereldeconomie'. Daarmee wordt vooral het hoge tekort op de Amerikaanse betalingsbalans bedoeld. Het IMF roept de VS en hun voornaamste Aziatische tegenpool China op daartegen op te treden. China zal zijn binnenlandse consumptie moeten opvoeren en zijn munt laten stijgen om via hogere invoer het overschot op de handelsbalans recht te trekken. De VS zullen vooral het begrotingstekort terug moeten dringen, en zich voorbereiden op een zwakkere dollar.

De economische en financiële verhouding tussen China en de VS staat deze week in de schijnwerpers. De Chinese president Hu Jintao bezoekt de VS, en de economische spanningen tussen de twee landen staan hoog op de agenda.

Europa wordt door het IMF opgeroepen zich beter aan te passen aan de uitdagingen van de globalisering. Topeconoom Rugharam Rajan zei gisteren dat regeringen geen gevestigde belangen moeten verdedigen, maar hun burgers beter moeten leren hoe met de globalisering om te gaan. Ze zouden wat minder baanzekerheid moeten accepteren om de zekerheid van hun sociale stelsel te waarborgen, aldus Rajan.

hoofdartikel:pagina 7

imf:pagina 17

    • Maarten Schinkel