DUITSLAND

Per Kirkeby”Je gaat niet naar je atelier om je evenwicht te herstellen maar om buiten jezelf te raken.'' De Deense kunstenaar Per Kirkeby (1938) is tot op de dag van vandaag aan dat adagium trouw gebleven. En om buiten zichzelf te raken ging de geologiestudent in de jaren vijftig en zestig op expeditie naar Groenland. Daar vond hij zijn motieven. Zijn enorme schilderijen doen denken aan natuurverschijnselen zonder dat er werkelijk natuur wordt afgebeeld. Je meent rotsblokken, boomstronken, fossielen en watervallen te ontwaren en toch zijn de doeken abstract. Waarbij de oppervlaktestructuren vaak net zo gelaagd zijn als de aarde zelf. Op een overzichtsexpositie in Emden is het allemaal te zien.

Prototypen der Natur t/m 25 juni in de Kunsthalle, Hinter dem Rahmen 13, Emden. Za, zo 11-17u, di 10-20u, wo, do en vr 10-17u. Inl 0049-492197500 en www.kunsthalle-emden.de.

XianEen man bespeelt een muziekinstrument dat hij op zijn knieën houdt. Zijn houding is meditatief, zijn blik geconcentreerd. Het terracottabeeldje is te zien in Bonn, waar de tentoonstelling Xian de keizerlijke graven uit die Chinese stad blootlegt. Bijna tweehonderd kilometer beslaat het gravenlandschap van Xian en dertien dynastieën vonden er hun laatste rustplaats. Een groots opgezette reconstructie gunt ons een virtuele blik in de grafkamers van twee keizers en probeert de dynastieën van de tiende t/m de derde eeuw voor Christus tot leven te brengen.

Van 21 april t/m 23 juli in de Kunst- und Ausstellungshalle, Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn. Inl 0049-2289171204 en www.kah-bonn.de

En verder Osterfestival, met jazz en klassiek, t/m 23 april in Bayreuth: www.osterfestival.de; Movimentos, dansfestival van 28 april t/m 5 juni in Wolfsburg: 0049-800288678238 en www.movimentos.de; schilderijen van David Hockney t/m 2 juli in het Gustav-Lübcke-Museum, Hamm: 0049-2381175714 en www.gustav-luebcke-museum.de.