De trend: Het oosten van Europa heeft de toekomst

Foto Vincent Mentzel Pilzudski plein te Warschau.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Warschau, 21 november 2005 Mentzel, Vincent

2006 Dubbele 'veroostersing'

Het grootste nieuwe gebouw dat de ING de komende tijd in Europa bouwt, komt in de Poolse hoofdstad Warschau te staan. Op een van de meest desolate stukken van de stad, nu nog gedomineerd door stalinistische gruwelarchitectuur, verrijst de komende jaren een hypermodern gebouw met een opvallend golvend glazen dak. Het moet het begin gaan vormen van een nieuw hart voor dit deel van Warschau, en staat symbool voor de opkomst van Oost-Europa.

Uit verschillende West-Europese landen komen ondertussen berichten dat Polen er wel willen werken, maar hun spaargeld zoveel mogelijk in Polen beleggen. De trend van de 'dubbele veroostersing van Europa' is begonnen. Meer Oost-Europeanen die hier werken maar hun geld oostwaarts sturen, meer West-Europese bedrijven die in Oost-Europa investeren.

2036 Old meets New

Warschau oogt als herboren. De vroeger zo sombere stad is opgebloeid en geldt nu als een van de belangrijkste steden van Europa. De twee centra, het oude historische en het hypermoderne, vullen elkaar goed aan; 'Old Meets New'. Rondom het eerste gebouw in het nieuwe centrum, indertijd ontwikkeld door ING, inmiddels verkocht aan een Indiase belegger, zijn vele nieuwe gebouwen verrezen, het ene nog futuristischer dan het andere. Het gebouw pal naast dat van ING, is gefinancierd door voormalige Poolse arbeiders die hun in West-Europa verdiende geld hier investeerden. De klimaatsverandering heeft ook hier tot gevolg dat het warmer is geworden, het glas dat in de gebouwen wordt gebruikt is dus zon- en warmtewerend. Sommige gebouwen hebben minder glas, in andere zijn ramen en balkons zo min mogelijk op de zonzijde gerealiseerd.

2066 West meets East

De renaissance van Oost-Europa is voltooid. Warschau, Praag, Boedapest en Sofia zijn in termen van citymarketing geformuleerd 'superbrands' geworden, economische bloeicentra, en leidend op het gebied van vernieuwing, kunst en cultuur. De oude stedelijke centra vormen een mooi decor voor toeristen, die vooral uit Azië komen, en natuurlijk ook voor de groeiende pretindustrie. De nieuwe stadscentra vormen het kloppende hart van het zakenleven. De xenofobie die in deze contreien vroeger nog heerste is niet meer: handel is belangrijker dan rassenwaan, leerden de Oost-Europeanen de afgelopen decennia in hun inburgeringscursus. So finally West meets East.

Adjiedj Bakas

trendwatcher (www.bakas.nl)

    • Adjiedj Bakas