City-theater moet arthouse worden

AMSTERDAM. Bioscoopketen Pathé wil van het City-theater aan het Amsterdamse Leidseplein een arthousebioscoop maken. Dat heeft directeur Lauge Nielsen dinsdag gemeld. Als het aan het bioscoopbedrijf ligt, wordt het pand komend jaar grondig verbouwd. Alleen de gemeente Amsterdam moet nog toestemming geven en de benodigde vergunningen verstrekken.

Pathé heeft op dit moment al drie theaters die zich richten op grote publieksfilms: De Munt, Arena en Tuschinski. 'Er gaan relatief meer dertigers naar de bioscoop de laatste jaren', aldus Nielsen. 'Die hebben behoefte aan een ander soort films en een andere entourage dan tieners.'

Nielsen wil de hele inrichting van City veranderen. 'We willen er meer horeca-activiteiten bij betrekken zodat de centrale locatie aantrekkelijker wordt dan zij nu is.' Het bestemmingsplan moet dan wel worden aangepast. Het nieuwe complex gaat vermoedelijk vijf zalen tellen en zich richten op de kleinere films met een langere adem. Pathé programmeert sinds een klein jaar meer van dit soort films in zijn bioscopen. De streefdatum voor de opening van het nieuwe complex is kerst 2007.