BELGIË

Art Brussels Wie even de draad kwijt was in de wereld van de allernieuwste kunst kan komend weekend terecht op de Brusselse Heizel. Van 21 t/m 24 april vindt daar de grootste hedendaagse kunstbeurs in België plaats met 101 galeries uit twintig landen en 40 Young Galeries die elk werk van onbekende jonge kunstenaars in de schijnwerpers zetten. Twintig One Man Shows bieden een overzicht van de meest recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en en op de afdeling New! Design zijn unieke modernistische stukken en gelimiteerde edities van hedendaagse grote namen uit de designwereld te bewonderen. Alle beursdagen zijn er om 15 en 17u gratis rondleidingen.

Art Brussels, Contemporary art fair, 21 t/m 24 april, Brussels Expo, Heizel, hal 11 & 12, 21 t/m 23 april 12-20u, 24 april 12-22u. Inl www.artbrussels.be

Erfgoeddag Op 23 april is het in Vlaanderen en Brussel Erfgoeddag. Met als overkoepelend thema 'In kleur' zetten vrijwel alle musea, archieven, kerken, heemkundige kringen en documentatiecentra de deuren open voor een gratis bezoek. In de meeste instituten worden rondleidingen achter de schermen gegeven of belichten speciale exposities een 'kleurrijk' gedeelte van de collectie. In Antwerpen bieden zes parcoursen verschillende invalshoeken op het thema en neemt de monumentenwacht tussen 13 en 18u elk half uur bezoekers mee op kleurenzoektocht door de prachtige Sint-Jacobskerk (Lange Nieuwstraat 73). In Brussel worden o.m. rondleidingen gegeven in het Cauchiehuis uit 1905 (Frankenstraat 5), het voormalige art-nouveauwoonhuis en atelier van de kunstenaar.

Erfgoeddag 2006, 'In kleur', Vlaanderen en Brussel. Inl www.erfgoeddag.be

En verder 4.432 km, installatie Gregor Schneider t/m 21 mei, Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle 0032 92825123, www.museumdd.be; Het verlangen naar schoonheid. Wiener Werkstätte en het Stoclethuis, t/m 28 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078444, www.bozar.be.