7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Lyf's

Hoofdstraat 73, Beetsterzwaag Telefoon (0512) 385 538 keuken open 12.00-14.30, 18.00-21.30, Frans / Internationaal, gem. prijs 3-gangen à la carte: 32,50 euro Scharrelvlees

In de hoofdstraat van het pittoreske Beetsterzwaag verwelkomt Lyf's stellen voor een romantische avond, naast grotere gezelschappen die bijvoorbeeld een familiefeest vieren. Een tafel in de serre garandeert privacy. Goede wijn en delicieus eten zonder veel poespas maken dit tot een zeer aanbevelenswaardige gelegenheid.

redelijk | Bij binnenkomst ziet het er erg gezellig uit, en de amuse is attent en leuk. De bediening vonden wij echter minder, niet echt spontaan. De kwaliteit van het eten maakt echter veel goed. Wat hebben de Friese restaurants toch met ijsbergsla? Een werkelijk fantastisch voorgerecht van carpaccio van rauwe tonijn komt met... ijsbergsla! Al met al zijn we redelijk enthousiast: we komen zeker eens terug!(17-02-2006 P. de J.)

uitstekend Ik heb erg genoten. De vriendelijke bediening is deskundig, en de keuken uitstekend. (10-10-2004, W.H)

2 GRIEZELFILMS

Amsterdam Fantastic Film Festival

Amsterdam: Filmmuseum Cinerama, Filmmuseum Calypso, De Uitkijk, Melkweg Cinema, Paradiso en Filmmuseum Vondelpark (kinderprogramma). T/m 26 april. Inl: afff.nl

Het 22ste Amsterdam Fantastic Film Festival heeft dit jaar als themaprogramma 'Stranger Than Fiction', over mockumentary's en andere films op de grens van documentaire en fictie. Te zien zijn onder meer Dark Side of The Moon, waarin wordt beweerd dat Stanley Kubick de eerste maandlanding in scène zette in een studio in Londen en First on the Moon, waarin de Russen de planeet dertig jaar voor de Amerikanen bereikten.

3 THEATER

Quality Time

Tilburg: Theater De NWE Vorst. Aanvang: 20.30. Inl/res: 013-5328520 & www.mugmetdegoudentand.nl

Quality Time van Mug met de Gouden Tand gaat over een gezin met jonge kinderen. In dit tweede stuk van Joan Nederlof heeft iedereen het moeilijk met de maatschappij, met elkaar, met zichzelf, met onzekerheden en verlangens. Marcel Musters speelt de vader die succesrijk schrijver zou willen zijn. Joan Nederlof is de moeder die gepasseerd wordt op haar werk. Lineke Rijxman en Willem de Wolf spelen overtuigend de kinderen. Een voorstelling waarin carrière, kinderen, seks en waanbeelden gebroederlijk op dezelfde bank vertoeven.

4 FILM

Factotum

Regie: Bent Hamer. Met: Matt Dillon, Lili Taylor, Marissa Tomei. In: 19 bioscopen.

De stijl die de Noorse regisseur Bent Hamer heeft gevonden om Charles Bukowski's tweede roman Factotum (1975) te verfilmen komt aardig in de buurt van het proza van de nonconformistische schrijver-drinker, wiens werk al vaak verfilmd is (Barfly, Tales of Ordinary Madness, Crazy Love). Factotum laat episodes zien uit het leven van Henry Chinaski, die van baan naar baan en bar naar bar trok. Flarden uit de verhalen die hij schrijft horen we in voice-over.

5 INDIE ROCK

Magnapop

Deventer: Burgerweeshuis, Bagijnenstraat 9. Aanvang: 21.00. Toegang: 10 euro. Inl/res: 0570-619198 & www. magnapop.com

Protégés van R.E.M.-zanger Michael Stipe maken hun comeback na een afwezigheid van bijna tien jaar. Rockgroep Magnapop uit Atlanta, Georgia draait nog altijd om het duo Linda Hopper-Ruthie Morris, de één een platinablonde tornado in de beste Blondie-traditie en de ander een vrouwelijke Jimmy Page. Nieuw album Mouthfeel is pas de vierde in vijftien jaar.

6 FRIESE SCHRIJVERS

Reistoer Friese auteurs

Utrecht: Gemeentebibliotheek, Oudegracht 167. Aanvang: 19.00. Inl: 030-2861800 & www.tresoar.nl

Friese schrijvers, dichters en muzikanten zijn in april op 'reistoer' door het land naar aanleiding van het verschijnen van het boek Zolang de wind van de wolken waait, een nieuw Nederlandstalig overzicht van de Friese literatuurgeschiedenis. De optredens van de schrijvers zijn in het Fries. Voor het publiek fungeert een boekje met een vertaling van de gepresenteerde teksten als ondertiteling. Met o.a.Teake Oppewal, kinderboekenschrijfster Lida Dijkstra, dichter Tsead Bruinja en duo Nanne en Ankie. Presentatie: Aly van der Mark.

7 NIEUWE MEDIA

De invloed van nieuwe media op het medialandschap

Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam, Weesperzijde 190 (naast Amstelstation). Aanvang: 16.00. Inl: www.networkcultures.org

Lezing door Martijn de Waal (journalist en oprichter van groepsweblog De Nieuwe Reporter) over hoe webloggers, burgerjournalisten, podcasters, wikipedians en traditionele reporters het medialandschap veranderen. Welke rol spelen weblogs, podcasts, fotosites als Flickr of Google Maps in het medialandschap van de toekomst?

Eet en recenseer zelf mee op www.nrc.nl/iens