7 redenen om thuis te blijven

1 film

While you were sleeping

John Turteltaub, 1995, VS, Net 5, 20.30-22.30 uur.

Lucy werkt als kaartjesverkoopster bij de metro en is smoorverliefd op Peter, die elke dag bij haar een kaartje koopt. Verder ziet deze zelf geabsorbeerde, drukke advocaat haar niet staan. Op een dag wordt hij in elkaar geslagen en op de rails gegooid. Lucy redt hem van een wisse dood. 'Oh God, you smell good', mompelt ze als ze over hem heen gebogen staat. Hij slaat even zijn ogen op en valt dan in een coma. Nieuwsgierig naar zijn lot bezoekt ze het ziekenhuis, waar een misverstand ontstaat dat flink uit de hand loopt. De ouders van Lucy denken dat ze de verloofde is van Peter, iets wat ze maar zo laat. Dan blijkt Peters broer Jack eigenlijk sympathieker en aardiger. Een dilemma. While You were Sleeping borduurt voort op de screwball komedies uit de jaren dertig en veertig, waarin spitse dialogen en malle misverstanden tot het uiterste werden doorgevoerd. Muzikaal wordt er ook volop terugverwezen naar deze periode, door het gebruik van vele standards uit die tijd. Klassieke kerstliedjes - de film speelt zich af rond Kerstmis - als Have Yourself a Merry Little Chrismas en Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow. De film drijft op de warme, sympathieke uitstraling van ster Sandra Bullock, het frisse, leuke meisje van hiernaast. Ze speelt hier een muurbloempje dat helemaal opbloeit door de aandacht die ze krijgt van de familie die ze in de schoot geworpen heeft gekregen. (AW)

2 Voetbal

Langs de Lijn

Radio 1, 20.00-23.00 uur

De intro van een veelbelovende popsong wordt abrupt afgebroken. Henry Schut in de studio is even in verwarring, maar herstelt razendsnel. Wordt het de Arena of Euroborg? Er is gescoord bij Ajax-Feyenoord in Amsterdam! Bas Ticheler vertelt het mooier dan Talpa ooit kan tonen. Andy Houtkamp komt er tussen, ook bij Groningen-AZ is het geweldig spannend. De play-offs live, de radio als rots in de televisieloze branding.

3 documentaire

Zembla: de professor ende parkmoord

Ned.3, 20.25-21.10 uur.

Tijdens de verhoren in de Schiedammer parkmoordzaak was het de taak van kinderpsycholoog professor Bullens om de jonge kroongetuige Maikel te beschermen. De toen 11-jarige Maikel werd echter keihard verhoord, zonder dat Bullens ook maar één keer ingreep. Zembla zag de beelden van de verhoren en kreeg inzage in verslagen van de gesprekken tussen de psycholoog en de jongen.

4 huizen

Stay or go

SBS6, 20.30-21.30 uur

In deze programmaserie gaat alles om de vraag: verbouwen of verhuizen? Een gezin dat niet meer tevreden is met het huis waarin zij wonen, wordt gevolgd in hun keuze.

Onder leiding van presentatrice Nance neemt de familie een kijkje in alternatieve woningen én in een paar virtual reality-weergaves van hoe hun huis er na een verbouwing uit zou kunnen zien. Een test bepaalt uiteindelijk het stay or go.

5 Site-seeing

Trouwen

www.daarkomtdebruid.nl

Hoe doe je een aanzoek? Wat heb je nodig voor een huwelijksaangifte? Waar draag je je verlovingsring? Hoe vier je je bruiloft met een klein budget? Al deze, maar nog veel meer vragen worden beantwoord op de website daarkomtdebruid.nl.

Bij het organiseren van de dag van je leven, wat de bruiloft voor velen is, komt een hoop kijken. Op deze site staat al bekende informatie, dat de eerste dans voor het bruidspaar is en dat de ceremoniemeester de trouwdag deels organiseert, maar er zijn ook nuttige tips, zoals een lijst met bands en doorverwijzingen naar instanties die gespecialiseerd zijn in trouwen in het buitenland. Overigens daalt het aantal huwelijkssluitingen in Nederland wel, blijkt uit cijfers van het CBS. In 1999, een 'topjaar', werden nog ruim 89.000 huwelijken gesloten. Vijf jaar later waren dat er nog maar 73.000. Ook homoparen trouwen minder. (ML)

6 ding

Flipflap-mini's

www.firebox.com, 7,95 pond

'Pas op! Geef geen water!' Op de verpakking van deze kleine bloempotjes staat een waarschuwing naar mijn hart. Het is en blijft een haast onmogelijke opgave om de echte bloemen op de vensterbank in leven te houden. Of je geeft ze te veel water, en ze verzuipen tot miezerige kledders bruine drab, of je vergeet ze even als je op je zuurverdiende vakantie gaat, en ze staan bij thuiskomst even bruin maar nu knisperend droog op je te wachten. Deze blije planten hebben geen druppel nodig. Wel hebben ze behoefte aan licht. Zet je ze op een zonovergoten plekje, dan gaan de frisgroene blaadjes langzaam open. Hoe meer licht ze krijgen, hoe drukker de bladeren wapperen en klapperen alsof ze in de wind staan. De kleine planten (ze zijn maar acht centimeter hoog) hebben een Japanse designersprijs gewonnen. De potjes zijn er in groen, blauw of knaloranje, dus schaf ze vast aan voor Koninginnedag. (JL)

7 kleden

Voetstrings

Te koop bij de Hema, voor 1,95 euro per paar

Een voet kan een mooi, ja zelfs sexylichaamsdeel zijn. Met de nadruk op kan, want bij de meeste mensen heb je toch liever dat ze hun tenen veilig in hun sokken en schoenen houden. De Hema denkt daar anders over en heeft een voetstring op de markt gebracht. Het niemendalletje doet nog het meest denken aan een soort teenslipper van stof met een bandje om de hiel en een lusje om de één na grootste teen. Wie helemaal los wil gaan, kan, getuige de verpakking, ook meerdere voetstrings over elkaar aantrekken. Bijvoorbeeld in een andere kleur of motief. Of de voetstring de potentie heeft om een trend te worden, is moeilijk te zeggen; gecombineerd met teenslippers of open schoenen staat het toch een beetje raar. Wel zit de voetstring best lekker. En dat kan van de bilstring, om het zo maar even te noemen, niet altijd gezegd worden. (AH)

    • André Waardenburg
    • Marleen Luijt
    • Janna Laeven