Ziekenhuis moet onderzoek naar stamcellen stoppen

Rotterdam. Het ziekenhuis MS Twente in Enschede heeft een onderzoek naar het inspuiten van stamcellen bij patiënten met hartfalen stopgezet. Dat gebeurde op last van de CCMO, de landelijke commissie die proefpersonen beschermt bij medisch-wetenschappelijk onderzoek. Het is voor het eerst dat de commissie een onderzoek heeft laten stopzetten dat al was goedgekeurd door de medisch-ethische toetsingscommissie van het ziekenhuis. Volgens de CCMO was het protocol van het onderzoek `ondeugdelijk`. Marcel Kenter, secretaris van de CCMO: 'Er moet nauwkeurig omschreven zijn welke cellen worden geïsoleerd en hoe het beenmerg wordt afgenomen. Dat was niet het geval. Ook was het onduidelijk of hoofdonderzoeker Mariani voldoende ervaren was voor dit soort onderzoek.' Het gaat om onderzoek waarbij sinds september bij acht patiënten met hartfalen beenmerg is afgenomen. Daaruit werden stamcellen geïsoleerd die, na bewerking, in het littekenweefsel van het hart werden gespoten. Het onderzoek is half maart stopgezet.