Wit-Russen mogen in Nederland studeren

Wit-Russische studenten die van hun universiteit zijn gestuurd naar aanleiding van protestacties tegen president Loekasjenko, mogen hun studie in Nederland vervolgen, als ze van het Wit-Russische regime officieel toestemming krijgen om het land uit te reizen.

Dat heeft minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) gisteren verklaard in de Tweede Kamer. Volgens de landelijke studentenvakbond LSVb schieten de Wit-Russen weinig op met die toezegging, omdat de studenten nu een stempel in hun paspoort moeten krijgen van hetzelfde regime dat hen heeft laten schorsen van hun universiteit.

Verdonk en staatssecretaris Rutte (Onderwijs, VVD) reageerden op vragen van Kamerlid Bakker (D66). Circa 1000 studenten zijn vorige maand van de universiteit gestuurd vanwege hun protest tegen Loekasjenko. Deze is met de verkiezingen van 19 maart, die volgens de OVSE 'vrij noch eerlijk' verliepen, begonnen aan een illegale derde termijn.

Polen zegde onlangs toe 300 geschorste studenten op te vangen. Volgens de LSVb en Kamerlid Bakker moet ook Nederland zoiets doen. Het ministerie van OCW heeft toegezegd de studiekosten van de Wit-Russen te betalen, maar de LSVb stelt dat zij daar niets aan hebben zonder de door Verdonk verplichte stempel in hun paspoort, die ze onder het huidige regime niet zullen krijgen. Verdonk heeft gezegd dat ze in dat geval haar collega Bot (Buitenlandse Zaken) zal vragen om diplomatieke druk uit te oefenen op Loekasjenko, maar 'die krijgt daar heus geen slapeloze nachten van', aldus Mijs. Ook D66, PvdA en GroenLinks geloven niet dat Bot invloed kan uitoefenen. 'De druk is al maximaal, zelfs van de hele Europese Unie, maar er gebeurt niks', aldus GroenLinks-Kamerlid Karimi.

De LSVb zegt zijn solidariteitsactie voor de Wit-Russen te vervolgen. De actie zou vooral bedoeld zijn om de studenten een hart onder de riem te steken: als zij de garantie hebben dat ze hoe dan ook hun studie kunnen afmaken, zullen ze minder bang zijn om hun protest voort te zetten. De volgende grote demonstratie in de Wit-Russische hoofdstad Minsk staat gepland op 26 april. De vier Nederlandse studenten die in tentjes voor de Wit-Russische ambassade bivakkeren in afwachting van een visum 'om Loekasjenko persoonlijk een brief te overhandigen', organiseren dan een demonstratie in Amsterdam.