Tsjaad stopt niet met oliewinning

N`Djamena. Tsjaad maakte gisteren geen einde aan de oliewinning in het land, zoals de regering zaterdag had gedreigd. De regering heeft een ultimatum dat vandaag afliep, verlengd tot eind april. Dat is gebeurd op verzoek van de Verenigde Staten, die hebben aangeboden als scheidsrechter op te treden in een conflict tussen Tsjaad en de Wereldbank. De Tsjadische president, Idriss Déby, kwam afgelopen weekend ook terug op zijn dreigement om de 200.000 Soedanese vluchtelingen over de grens te zetten als er eind juni geen oplossing is voor het conflict in de West-Soedanese regio Darfur. Déby beloofde dat hij geen dwang zou gebruiken en dat hij zich zou houden aan het internationale vluchtelingenrecht. Met de dreigementen heeft Tsjaad wel bereikt dat de internationale druk op Soedan toeneemt om een eind te maken aan het geweld in Darfur.