Toegankelijke websites

Slechts 4 procent van de tienduizend overheidswebsites is toegankelijk voor gehandicapten, zo bleek bij een inventarisatie. Daar gaat minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) iets aan doen. Hij wil dat alle overheidssites voor iedereen te bezoeken zijn. De controle daarop moet net zo worden als de controle op de toegankelijkheid van overheidsgebouwen voor gehandicapten. Pechtold beloofde in de Tweede Kamer binnenkort met een voorstel voor een 'bouwkeuring' voor websites te komen. Hij eist zelfs dat nieuwe websites van ministeries die niet toegankelijk zijn voor gehandicapten onmiddellijk uit de lucht worden gehaald. Gelukkig voor Pechtold hoeft hij alleen maar even op internet te kijken om te leren hoe je een site toegankelijk maakt voor gehandicapten. Over het onderwerp bestaan enkele uitstekende sites. De Stichting Waarmerk drempelvrij.nl legt op haar site precies uit wat een webdesigner moet doen om een site toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld mensen die geen muis vast kunnen houden, of voor blinden. De richtlijnen bevatten tips over wat er te zien is op foto's en video's, en over het tekstueel weergeven van de inhoud van een geluidsbestand. De Stichting Bartiméus Accessibility bespreekt elke maand een (on)toegankelijke site.

Lees meer op: www.drempelvrij.nl www.accessibility.nl