The Amsterdam Experience

Voor het eerst sinds jaren was in het paasweekend liefst 95 procent van alle hotelbedden in Amsterdam volgeboekt, meldde het Amsterdams Toerisme en Congres Bureau verheugd (met zo'n naam vol hoofdletters en spaties is het overduidelijk waarom ze niet meer gewoon de VVV heten).

We hebben het geweten. Levensgevaarlijk, toeristen, vooral op de fiets. Een Amerikaan vertelde mij ooit, nadat ik hem met zijn twee jonge kinderen op een druk kruispunt straal door rood heen zag rijden, dat zijn reisgids hem dat had geadviseerd. When in Rome, do as the Romans do, grapte hij, terwijl hij lachend toekeek hoe een scheurende taxi bijna zijn jongste schepte. The Amsterdam Experience.

Het was me een drukte. Ik zag jochies zonder enige fietservaring gevaarlijk slingerend achter hun groep aansukkelen. Vier keer trappen later hing ik achter een hele kudde. Bij het wijzen naar weer een gevel verloren zij en masse hun evenwicht waarna ze giechelend over elkaar heen tuimelden. Voor het eerst wisselde ik een begrijpende blik uit met een dikke BMW-bestuurder. Leuk, die interesse voor onze architectuur, maar ik had haast (het was tenslotte Pasen, geen tijd voor rust).

Harde actie volgde. Verwonden mocht niet, maar verder was alles geoorloofd. Tien punten voor hard joelen en bellen, twintig voor stilletjes besluipen en ze vervolgens laten schrikken. Ik raakte wel de mouw van een vrouw met een wijde jas, maar niet haar arm, waarop ze fysiek ongehavend, maar geschrokken wegsprong. Bonuspunten en bevrediging! Het waren me de dagen wel.

Na het paasweekend fiets ik door de motregen naar mijn werk. Met de toeristen is ook de zon verdwenen. De grijze ochtendspits gromt in volle glorie. Ik trap mijn stalen ros langs verkeersopstoppingen vol zeikende automobilisten. Een SUV rukt op, tot ver over het fietspad. Een vrouw duwt haar met plastic afgedekte kinderwagen geïrriteerd voor mijn wiel, terwijl ze me voor trut uitscheldt.

Ik wil de toerist terug. Die kijkt tenminste alsof hij vakantie heeft en zegt bovendien sorry.

    • Merel Roze