Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage uit Wit-Rusland, waar onder het bewind van president Aleksandr Loekasjenko een klimaat van angst, onderdrukking en intimidatie heerst. Beelden met verborgen camera van de dagelijkse illegale demonstraties, die door de staatsveiligheidsdienst voortdurend worden verstoord. Gesprekken met studenten die zich blijven verzetten tegen het bewind van de president en op een geheime locatie, een interview met de vrouw van oppositieleider Kozoelin, die met geweld is aangehouden en een jarenlange gevangenisstraf riskeert. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage uit Marokko, waar potentiële bruiden van Nederlandse Marokkanen een inburgeringscursus volgen en premier Balkenende in Leeuwarden, waar hij CDA'ers tracht te verzoenen met zijn beleidsopvattingen. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Dokwerk: In afwachting van... Slot van een herhaling van een driedelige documentaire uit 2003 van Maarten Schmidt en Thomas Doebele over de illegale vreemdelingen in de Penitentiaire Inrichting Tilburg. Vanavond gaat het over uitgeprocedeerde asielzoekers en de vraag wat terugkeer betekent voor iemand die Nederland wordt uitgezet. De enige optie lijkt terugkeer naar de onzekere en treurige wereld van de illegaliteit in West-Europa. Ned.3, 20.20-21.25u.

ARD-exclusiv: Allahs Bestatter. Reportage over begrafenisondernemer Abdul Hadi Karada en een van de weinigen in Duitsland die de doden volgens islamitisch gebruik verzorgt. Hij regelt alles tot en met de uitvoering en de vlucht terug naar het land van herkomst van de overledene. ARD, 21.45-22.15u.

Pfeiffers Liste. De Via Pfeiffer in Rome herinnert aan de generaal-overste van de Salvatoriaanse orde, Pancratius Pfeiffer. De man wist tijdens WO II talloze mensen te redden uit de handen van de nazi's en slaagde er zelfs in enkele Italiaanse steden te beschermen. ARD, 22.45-23.30u.

Sporen uit het oosten. Derde deel van een 13-delige serie waarin regisseur Rob Hof per trein door 23 landen reist en kennis neemt van het leven en cultuur van de treinreizigers. Vanavond reist hij hoofdzakelijk in Maleisië. Ned.1, 23.25-0.25u.

Weltmeisterschaft der Sicherheit. Reportage over de enorme veiligheidsmaatregelen die in werking treden tijdens het WK voetbal 2006 in Duitsland. ARD, 23.30-0.15u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gesprek met genezend medium Jomanda. Verder wordt met voor- en tegenstanders over healings gesproken. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gesprek met de Rotterdamse kok Cees Helder van het driesterrenrestaurant Parkheuvel, die zijn zaak heeft verkocht. Verder de Friese fadozangeres Nynke Laverman over haar nieuwe cd en zanger Danny de Munck over de musicalversie The Wizard of Oz. Ned.3, 19.00-19.50u.

Jong. Gesprek met Gerard van 1 meter 45 en Annet van 1 meter 20. Beiden hebben een genetische afwijking. Annet is bezig met beenverlenging, een zeer intensief proces. Door het breken van haar botten zal zij er in drie jaar tijd 23 centimeter bij krijgen. Ned.1, 19.30-20.00u.

Barend & Van Dorp. Ex-presentator Beau van Erven Dorens vertelt over het beëindigen van het programma NSE bij Talpa en het nieuwe programma dat hij dit najaar gaat maken met Linda de Mol. Verder de 50-jarige coach Simone van den Ende over het coachen van televisiesterren. Talpa, 23.00-0.05u.

informatief

Ministers terug op de werkvloer. Minister Alexander Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties probeert een brief van een burger te beantwoorden die al te lang op een stapel lag en kruipt in de huid van een Marokkaanse buurtvader. Ned.3, 19.50-20.20u.

Eating with Oona King. Culinair programma over de eetgewoonten van bekende mensen. Voormalig parlementslid Oona King legt uit waarom ze weigert te koken. Volgens haar is de keuken een plaats waar de vrouw aan banden wordt gelegd en Kings carrière werd juist geholpen door kant-en-klaar-maaltijden en fast food. BBC2, 21.30-22.00u.

kunst

Close-up extra: Filmmontage. Herhaling uit september van het vorig jaar van de documentaire over montage-experts in Hollywood die een film kunnen maken of breken. Regisseurs en hun montage-experts praten openhartig over hun strijd in de montagekamer en de vraag wie eigenlijk de échte filmmaker is. Het monteren van films is belangrijk genoeg om te belonen met een grote prijs, bijvoorbeeld met een Oscar. Ned.2, 23.40-0.35u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de tweede halve finale in de Champions League tussen Arsenal en Villarreal. Oud-voetbalcoach Willem van Hanegem analyseert de partij. Ned.2, 20.00-23.00u.