Riant perspectief voor FC Barcelona

Barcelona boekte in San Siro een ideale uitgangspositie om de finale te bereiken.

Een briljante ingeving van Ronaldinho zette Giuly op weg naar het enige doelpunt.

Giuly (rechts) krijgt na zijn eerste CL-goal voor Barcelona felicitaties van Iniesta en Puyol (links). Foto Reuters Barcelona's soccer players celebrate the first goal against AC Milan during the first leg of their Champions League semi-final match at San Siro stadium in Milan, northern Italy, April 18, 2006. REUTERS/Albert Gea REUTERS

FC Barcelona heeft een eerste stap gezet naar de finale van de Champions League. De trots van Catalonië versloeg met sterk positiespel in de eerste ontmoeting van de halve eindstrijd AC Milan in eigen stadion met 0-1 door een doelpunt van Ludovic Giuly.

Het duel in de buitenwijk San Siro van Milaan bevatte diverse interessante confrontaties. Het was de botsing tussen twee voormalige Milan-spelers die nu beiden trainer zijn: Frank Rijkaard, coach van FC Barcelona, en Carlo Ancelotti, de technische leider van de club van sterke man Silvio Berlusconi. Ze speelden vijf jaar samen in het team waar ook Ruud Gullit en Marco van Basten voor uitkwamen en behaalden acht grote prijzen.

Op het veld was Jaap Stam, verdediger van Milan, als rechtsback in theorie gekoppeld aan Ronaldinho. 's Werelds beste voetballer van dit moment had een moeilijke avond tegen de sterk spelende Kampenaar. Stam rukte vaak brutaal op naar voren en daar ontmoette hij linksback Giovanni van Bronckhorst. Stam werd een kwartier voor tijd gewisseld voor Cafu.

Op de andere vleugel vochten Clarence Seedorf, die bijna alle wedstrijden voor Milan dit seizoen speelde, en Mark van Bommel diverse duels uit. Seedorf zette al in het begin van de wedstrijd de toon met een paar pittige ingrepen. Van Bommel moest op de toppen van zijn tenen lopen als Barcelona balverlies leed maar hield stand.

Beide ploegen misten overigens belangrijke krachten. Bij Milan was dat Filippo Inzaghi. Hij kampte nog met de naweeën van griep. Inzaghi werd vervangen door Alberto Gilardino die aanmerkelijk minder scherpte toonde. Barcelona moet het al enige weken stellen zonder sterspeler Lionel Messi. Het achttienjarige Argentijnse wonderkind herstelt van een spierscheuring in zijn rechterbeen, die hij opliep in het Champions-Leagueduel met Chelsea. Messi keerde te snel terug op het trainingsveld en kreeg een terugslag.

Om in alle rust te revalideren heeft Rijkaard de uitblinker van het WK-jeugd naar Buenos Aires gestuurd. Barcelona kon ook niet over Deco (geschorst) en Henke Larsson (geblesseerd) beschikken.

De Catalanen moesten even wachten met omkleden nadat ze in het Giuseppe Meazza Stadion waren gearriveerd. De sleutel van de kleedkamer was namelijk zoek. Frank Rijkaard reageerde laconiek op het curieuze voorval. Het was te onschuldig om de concentratie van zijn ploeg te verstoren.

Barcelona schrok wel toen Alberto Gilardino zich in de veertiende minuut vrijmaakte tussen twee verdedigers en op de paal schoot. Nog geen minuut later had Andrej Sjevtsjenko eveneens een kans om Milan op voorsprong te brengen toen hij bij de tweede doelpaal werd aangespeeld door Seedorf. De topscorer miste tegen zijn gewoonte in van dichtbij.

Ook na rust kreeg Milan nog een kans om de score te openen. Kaka trapte de bal voor het doel van Barcelona richting Gilardino die het speeltuig slechts half raakte.

Het was toch Barcelona dat de score opende door een briljant moment van Ronaldinho, die op dat moment even was verlost van Stam. Hij won op het middenveld een duel van Gattuso en passte vanuit stand in de diepte op Giuly die de bal hard tegen de touwen schoot. Kort na dat doelpunt kreeg Barcelona een ideale mogelijkheid de marge te vergroten. Seedorf verspeelde de bal en Ronaldinho kon vrij oprukken maar schoot op binnenkant paal. Daarna ging Milan met drie spitsen op jacht naar de gelijkmaker, maar Barcelona behield de riante uitgangspositie voor de return van volgende week in Camp Nou.

AC Milan - Barcelona 0 - 1 Gespeeld op 18 april To e s c h o u w e r s 80.000 Scheidsrechter Sars (Fra) Doelpunten 57' Giuly 0-1 Kaarten nN 82' Nesta nN 34' Puyol, 74' Valdés Te r u g w e d s t r i j d Woensdag 26 april 20.45 uur