Resultaten ASML weer iets beter

Het herstel van chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal doorgezet. Het aantal verkochte machines en het aantal orders lagen zo'n 10 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2005.

De markt voor chipmachines beweegt zich cyclisch. Zo zijn de verkopen van ASML tussen de zomer van 2004 en die van 2005 na zes kwartalen groei gekelderd. Sindsdien trekt de markt weer aan. Maar de omzet in het eerste kwartaal lag met 629 miljoen euro nog altijd 8 procent onder die van het eerste kwartaal een jaar eerder. De nettowinst (80 miljoen euro) lag 20 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Voor komend kwartaal verwacht ASML 64 machines te verkopen met een gemiddelde waarde van 12,3 miljoen euro. Dat zouden er 13 meer zijn dan dit kwartaal. Ook denkt het bedrijf, net als dit kwartaal, zo'n 60 orders binnen te halen. De meeste daarvan zullen voor de minder geavanceerde apparaten van het bedrijf zijn. Van hun nieuwe, meer geavanceerde apparaat denkt ASML er dit jaar 20 tot 25 te verkopen.

Volgens een woordvoerder bedient ASML 17 van de bedrijven uit de top-20 van chipmakers. Vorig jaar kwam bijna de helft van de omzet van de drie grootste klanten. Azië is de belangrijkste afzetmarkt voor het bedrijf uit Veldhoven. Ruim de helft van de omzet kwam het afgelopen kwartaal uit Korea en Taiwan, Europa nam slecht 16 procent voor zijn rekening. In ASML's orderboek van 1,6 miljard euro is het aandeel van Europa met 9 procent nog kleiner.

ASML kondigde in februari aan dat het zijn werknemers flexibeler wil inzetten. In tijden van groei moet het bedrijf 24 uur per dag kunnen draaien, terwijl de werknemers kunnen thuisblijven als er weinig chipmachines moeten worden gemaakt. Op het moment draait het bedrijf geen 24 uur per dag, laat een woordvoerder weten.

ASML bevestigde ook dat het in het komende jaar voor 400 miljoen euro eigen aandelen gaat inkopen. De koers van het bedrijf steeg vanochtend met 1,3 procent.

De kleine branchegenoot van ASML, BE Semiconductor Industries (BESI), maakte afgelopen kwartaal 1 miljoen euro winst, mede dankzij een reorganisatie. In dezelfde periode in 2005 leed het bedrijf 4,5 miljoen euro verlies.