Rellen na verkiezing op Salomonseilanden

Australië heeft vandaag halsoverkop 110 soldaten en zeventig politieagenten naar de Salomonseilanden gestuurd. Nieuw Zeeland heeft 46 soldaten en 35 agenten klaar staan om naar de eilandengroep ten noordoosten van Australië te vertrekken. De versterking wordt gestuurd nadat gisteren zeventien Australische en twee Nieuw Zeelandse agenten gewond raakten bij rellen in de hoofdstad Honiara.

Sinds de verkiezingen twee weken geleden is het onrustig in Honiara. De nieuwe premier, Snyder Rini, was vice-premier onder de regering van zijn voorganger, sir Allan Kemakeza. Tijdens die regeerperiode waren er verscheidene corruptieschandalen. Gisteren werd hij door het parlement tot premier gekozen. Rini zat een groot deel van de dag opgesloten in het parlementsgebouw uit vrees voor zijn veiligheid. Vanaf daar verplaatsten de rellen zich naar de Chinese wijk.

Meer nog dan het corruptieverleden rekenen de relschoppers Rini aan dat de voorzitter van zijn partij een genaturaliseerde Chinees is. De Chinezen in de hoofdstad zouden een te grote invloed hebben in de nieuwe regering. In Chinatown werden bedrijven aangevallen die Rini's regering zouden steunen. 'Het is niet ongebruikelijk dat de Chinezen het middelpunt van onrust zijn, omdat zij hier het merendeel van de winkels en bedrijven bezitten', legde een woordvoerder van het ziekenhuis uit.

Volgens een regeringswoordvoerder drijven de Chinezen de prijzen op tot onredelijke hoogte en accepteert de bevolking dat niet langer. Inmiddels zijn de protesten volgens de ziekenhuismedewerker overgegaan tot 'opportunistische roverij en plunderingen'. Er waren al 280 Australische en Nieuw Zeelandse agenten op de eilanden nadat in 2003 gewapende bendes een opstand waren begonnen in Honiara.