Portman van 'Doha' naar Bush

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren Rob Portman benoemd tot directeur management en begroting van het Witte Huis.

De 50-jarige Republikein Portman werd nog geen jaar geleden door Bush gevraagd zijn handelsvertegenwoordiger, een superminister voor handel, te worden. Hij geldt als een vriend van Bush en heeft goede contacten met het Congres, waarin hij eerder zitting had als Afgevaardigde van Ohio.

Portman wordt op zijn huidige post opgevolgd door een van zijn plaatsvervangers, de 51-jarige handelsdiplomaat Susan Schwab, een veteraan met 29 dienstjaren bij 'Trade'. Haar benoeming komt op een kritiek moment in mondiale besprekingen over verdere liberalisering van de wereldhandel, de zogenoemde Doha-ronde.

In de Europese Unie, die samen met de VS tot de hoofdrolspelers van de Doha-ronde behoort, is met teleurstelling gereageerd op het vertrek van Portman. 'We zullen het natuurlijk wel zonder hem redden', zei eurocommissaris Mandelson (Handel) in een verklaring, 'maar in dit stadium van de ronde zou het makkelijker mét hem zijn geweest.'

Een EU-functionaris stelt dat het vertrek van Portman 'slecht nieuws lijkt te zijn voor de Doha-ronde; dit leidt tot nog meer onzekerheid'.

De onderhandelingen verlopen moeizaam. Eind deze maand is een eerste deadline, die vermoedelijk gemist wordt. Eind juli is de absolute einddatum.

Het strakke tijdschema van de Doha-ronde wordt gedicteerd door het feit dat het Amerikaanse Congres vóór 1 juli 2007 over een eventueel akkoord moet stemmen. Portman zou daarbij een cruciale rol hebben gespeeld, aldus de EU-functionaris.