Ongerust India bemiddelt in Nepal

Een hoge Indiase diplomaat is gisteren aangekomen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu om te bemiddelen in het conflict tussen de oppositie en koning Gyanendra. Vandaag gingen de protesten tegen het autoritaire bewind van de koning hun veertiende dag in.

Karan Singh sprak gisteren met enkele politieke vertegenwoordigers, vandaag zou hij ontvangen worden door Gyanendra. Singh, oud-ambassadeur in de VS, is een telg uit de koninklijke familie van Kashmir en is aangetrouwde familie van Gyanendra.

Volgens waarnemers toont het Indiase initiatief aan dat het zuidelijke buurland zich zorgen maakt over de snel verslechterende situatie in Nepal. Singh zelf liet verslaggevers bij aankomst in Kathmandu weten dat hem door de Indiase premier is gevraagd 'een algemene inschatting te maken' en dat hij 'wil helpen tot een oplossing te komen'.

Vandaag werden in de stad Pokhara, aan de voet van de Himalaya, 250 studenten en universitaire docenten opgepakt wegens het negeren van een avondklok. De maatregel was ingesteld nadat gisteren duizenden betogers uiteen waren gejaagd door oproerpolitie.

Vandaag overleed een Nepalese aan de verwondingen die ze gisteren opliep tijdens een gewelddadig verlopen demonstratie in de oostelijke stad Nepalgunj. De vrouw was geraakt door een traangasgranaat. Ze is de zesde demonstrant die tot nu toe is omgekomen door politiegeweld.